Info o filmie
Reżyseria: Don Siegel
Scenariusz: Harry Julian Fink, Rita M. Fink, Dean Riesner
Zdjęcia: Bruce Surtees
Gatunek: Kryminał
Data premiery: 22/12/1971
Obsada: Clint Eastwood... Harry Callahan
Andrew Robinson... Scorpio
Harry Guardino... Bressler
Reni Santoni... Chico Gonzalez
John Vernon... burmistrz
i inni
Fabuła W San Franscico tajemniczy snajper zabija młodą kobietę. Przybyły na miejsce zbrodni inspektor Callahan znajduje list od mordercy. Scorpio-bo tak się nazywa- żąda 200 tysięcy dolarów od władz miasta, w przeciwnym razie codziennie kogoś zabije. Zgodnie z oświadczeniem burmistrza, "San Francisco nie płaci kryminalistom, by nie popełniali zbrodni", do akcji wkracza właśnie Callahan, nazywany przez przyjaciół Brudnym Harry'm. Wraz ze swym młodym partnerem, Gonzalezem, rozpoczyna poszukiwanie snajpera. Tymczasem zniecierpliwiony Scorpio zabija kolejne osoby...
"Wiem o czym teraz myślisz... Strzelił sześć razy, czy tylko pięć?"- to chyba jedne z najbardziej kultowych słów wypowiedzianych w historii kina. Ich autor, Brudny Harry Callahan, choć młodszy od Jamesa Bonda i starszy od Rambo, bardzo szybko stał się ikoną kina akcji. Bez niego nie pojawiliby się tacy bohaterowie jak Martin Riggs z "Zabójczej broni", Marion Cobretti z "Cobry", czy nasz Franz Maurer z "Psów". Twardy, bezkompromisowy, traktujący każdego przestepcę tak samo (znamienne jest, że ów słynny monolg wypowiada dwukrotnie do dwóch kryminalistów różnego kalibru- pospolitego rabusia i zawodowego mordercy). Do tego posługujący się ironicznym, czarnym humorem ("Przecież od razu widać, że to nie ja go pobiłem"- tłumaczy się swemu szefowi; "Po czym to widać?", "Bo facet wygląda za dobrze"). W tle niesamowite chórki pod batutą najlepszego kompozytora lat 70. Lalo Schifrina i lśniące Magnum 44, najpotężniejsza broń krótka na świecie...