Kategoria: Akcja-Przygoda/Sci-Fi/Thriller
Reżyser: Zack Snyder
Scenariusz: David Hayter, Alex Tse
Muzyka: Tyler Bates
Produkcja: Wesley Coller, Herb Gains
Obsada: Patrick Wilson, Jackie Earle Haley, Matthew Goode, Billy Crudup, Jeffrey Dean Morgan
W kinach: 2009.03.06
Fabuła: Członek samozwańczej straży obywatelskiej, Rorschach rozpoczyna intrygę mającą na celu zabicie i zdyskredytowanie wszystkich byłych i obecnych super bohaterów. Łącząc siły ze swoim byłym legionem - rozwydrzoną grupą emerytowanych super bohaterów, z których tylko jeden posiada prawdziwą moc - Rorschach wpada na trop zakrojonego na szeroką skalę spisku, który ma związek z przeszłością i może mieć katastrofalne skutki na przyszłość. Misją Strażników jest czuwanie nad ludzkością... ale kto czuwa nad nimi? (żródło: www.filmweb.pl )
Bezwzględnie świetne kino. Oglądałem kompletnie w ciemno i widzę, że reżyser po 300 nie spuścił z tonu. Świetne, wciągające, dobrze zagrane i wyreżyserowane. Gorąco polecam, wyznacza nowy level dla adaptacji komiksów.
Ten cały hype wokół tego filmu nie był ani trochę przesadzony, to jest faktycznie bardzo dobra ekranizacja komiksu, czy najlepsza? Można by się zastanawiać, ale faktycznie - obok TDK jest to obecnie najdojrzalsza jak na razie ekranizacja komiksu.
Przed seansem dopiero zaczynałem czytać Łoczmenów, więc jakoś specjalnie nie nałykałem się spoilerów, ale nawet jakbym się ich nałykał - i tak byłbym pod sporym wrażeniem wszystkich zwrotów akcji. Przypadły mi do gustu praktycznie wszystkie postaci - zwłaszcza zrobiony na młodego Clinta Eastwooda (także jeśli chodzi o głos) Rorschach i Ozymandias. Może jedynie pod koniec dr Manhattan zaczął być nieco banalny, ale ostatecznie i do niego nie mogę się za bardzo przyczepić. Efekty specjalne, sceny akcji, muzyka - zwłaszcza ona! - także cieszyły oko i ucho. No i liczne nawiązania, z kipiącą od nich czołówka na czele...