no to może załóż temat ulubione soundtracki czy najlepsze piosenki filmowe o ile takiego już nie ma, ale nie chce mi się szukać.
_________________ top 10 1)Pulp fiction 2)Oldboy 3)Matrix 4)Scarface 5)Fight club 6)25. godzina 7)Sin city 8)Gangi Nowego Jorku 9)Adaptacja 10)Być jak John Malkovich 10)Zakochany bez pamięci 10)Ojciec chrzestny itd.
Imię: Marta
Wysłany: 2007-01-07, 20:48
Dzieki za wskazówki, bo jak widzisz jestem tu NOWA i niebardzo zczailam o co tu chodzi na tym portalu, tzn. jakie tu sa zasady. Cieszy mnie, ze ktos sie znalazł żeby mi to wytłumaczyc naprawde dziex!
Co do kompozytorów to ja tez lubie preisnera, zwłaszcza muzykę która skomponowal do kolęd. Słucham ich co roku;P
Wysłany: 2007-02-24, 14:15
Opis: After all, tomorrow is a new day.
To tak klasycznie Hans Zimmer - bez wyjaśniania
Harry Gregson- Williams - za "Człowieka w ogniu", "Opowieści z Narnii" i kilka innych
I mój bezsprzecznie ulubiony, dziwię się, że jeszcze niewymieniony:D
James Horner - "Joe Black", "Pearl Harbor", "Titanic", "Człowiek przyszłości", "Gniew oceanu", "Piękny umysł", "Wróg u bram" i wiele wiele innych
I jeszcze Gabriel Yared za "List w butelce" i "Angielskiego pacjenta"
Imię: Robert
Nazwisko: Horszczaruk
Wiek: 22 Dołączył: 03 Sie 2006 Posty: 706 Skąd: z Kosmosu
Wysłany: 2007-06-07, 10:31
A słyszeliście o Ericu Serrie? Stworzył muzykę do m.in Leona Zawodowca i Nikity. Dla mnie jest on twórcą dość specyficznym (czuć jego francuzkie pochodzenie ), nie wszystkie utwory są dla mnie dobre. Zazwyczaj tworzy utwory o spokojnej tonacji, Chociaż w "Leonie..." po części odstąpił od tego i wyszła naprawdę znakomita ścieżka dźwiękowa.
Morricone, Zimmer - wiadomo za co bo już wszyscy pisali (;
no i mój ulubiony, nie wymieniony jeszcze Yann Tiersen za genialną muzykę do 'Amelii' i 'Good Bye, Lenin!'
_________________ what is simple in the moonlight by the morning never is
Więc...
Danny Elfman (wszystko, wszystko ), Rachel Portman ('Chocolat'), Howard Shore, Hans Zimmer, Klaus Badelt, Anne Dudley ('Tristan&Isolde') i Tyler Bates ('300') i jescze kilku innych...
_________________ "Życie - najbardziej zdumiewająca bajka"
Nie będę oryginalna:
*Hans Zimmer: wypiszę te najlepsze "Prawdziwy romans" (u mnie na pierwszym miejscu, a nikt nie wspomniał o "You're so cool" - cudowne), "Dom dusz" (filmu w dalszym ciągu nie widziałam, ale ten soundtrack strasznie kusi), "Armageddon", "Gladiator", "Helikopter w ogniu", "Łzy słońca", "Lepiej późno niż później" itd.
*Dead Can Dance - wiem to nie jest kompozytor, ale po usłyszeniu "The Host of Seraphim" z filmu "Mgła" nie mogłam się powstrzymać, ale mieli dużo do czynienia z ścieżkami do innych filmów, których nie widziałam, ale ten klimat, ta ich tajemniczość jest niesamowita
*John Williams: "Imperium słońca"
*Clint Mansell: "Requiem dla snu", "Pi", Źródło", "Synowie mafii", "As w rękawie"; ciekawa jestem co skombinował w "Na pewno być może"
*Klaus Badelt: "Constantine", "Equilibrium", "Mission Impossible 2", "Posejdon", "Operacja świt"
*Jon Brion: "Aż poleje się krew", "Magnolia"
*Carmine Coppola: "Ojciec chrzestny"
Imię: Abberline
Wysłany: 2008-04-10, 11:21
Przybyłam dodać do tej wspaniałej listy kompozytorów Michaela Nymana . Za przepiękne, porywające "The Piano" i moje ukochane, połamane dźwięki w "The Libertine". Poza tym, mogę tylko przytakiwać przedmówcom . Hans Zimmer - nawet jeśli czasem się powtarza - na zawsze będzie u mnie na szczycie listy za moje dwa ulubione soundtracki - "At World's End" i "The Last Samurai". Pozostałe też lubię oczywiście. Zbigniew Preisner - uwielbiam jego kompozycje do filmów Kieślowskiego, w szczególności "Podwójne życie Weroniki". Z polskich kompozytorów na uwagę zasługuje też Michał Lorenc ("Bandyta", "300 mil do nieba"). Ennio Morricone - "The Mission", a jakże, ale najbardziej lubię jego muzykę do filmów Sergio Leone. Thomas Newman - dostrzegam podobną tendencję jak u Zimmera, czasem nie jestem pewna, którego soundtracku słucham . Ale i tak uwielbiam klimat, jaki wyczarowuje - zwłaszcza w "Road To Perdition" i "American Beauty". James Horner - doskonały "Braveheart" i nie gorszy "Titanic" to moje ulubione pozycje. Trevor Jones - nie znam wielu jego dokonań, ale skomponował świetne "The Last of Mohicans" i moją prywatną słabość czyli "From Hell" . Nie mogę nie lubić muzyki Danny'ego Elfmana uwielbiając kino Burtona. Vangelis też zawsze brzmi świetnie. Twórców, których cenię za pojedyncze ścieżki dźwiękowe (np. Tiersena za "Amelię") nie wymieniam, bo popłynę .
_________________ The theatre is my drug and my illness is so far advanced
that my physic must be of the highest quality.
Zdecydowanie Hans Zimmer za m.in: Gladiator, Broken Arrow, The Rock, Days Of Thunder, The Last Samurai, Mission Impossible 2, King Arthur, Crimson Tide.
Cenię go za to że potrafi tworzyć muzyke do każdego filmu, czy to akcji, komedii czy nawet horroru. Czasami nawet robi lepszy soundtrack od samego filmu.
zdecydowanie to jest angelo badalamenti, tworca muzyki do tego filmu http://kipme.pl/dzielo/mi...u-kr/38415.html . taka ciekawostka- badalamenti z zespolem anthrax w 93 roku nagral utwor, ktory znalazl sie na krazku tejze grupy pt "Sound of white noise" . tytul kawalka to black lodge. polecam goraco
Hans Zimmer i Ennio Morricone, dwaj genialni twórcy muzyki filmowej w moim odczuciu, uwielbiam czasami posłuchać sobie ich soundtracków z poszczególnych filmów