Imię: Michał
Wysłany: 2006-08-02, 07:03 Saga "Heroes of Might and Magic" Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy
Obecnie staję się powoli abstynentem jeśli chodzi o gry komputerowe, ale ta seria istnieje dla mnie zawsze. Część mojego dzieciństwa, wspomnienia - w końcu od dwójki zaczynała się moja przygoda z komputerem (no było jeszcze Diablo). Trzeba jednka przynać, że to trójka jest najmocniejszym punktem serii - trudno to określić, ma po prostu ten niepowtarzalny klimacik. W sprawie czwórki trudno ze mną pogadać, bo jako jeden z niewielu nie mieszam tego epizodu z błotem i spędziłem z nim wiele godzin dobrze się bawiąc. A comógłbym powiedzieć o piątce? Cóż, wstyd się przyznać, ale tej części jeszcze nie dopadłem - zresztą w tym przypadku mam uprzedzenia wobec grafiki 3D.
_________________ "Widziałem ślimaka pełznącego po krawędzi brzytwy. To mój sen, mój koszmar: brnie, pełźnie i nie ginie"
Imię: Robert
Nazwisko: Horszczaruk
Wiek: 22 Dołączył: 03 Sie 2006 Posty: 706 Skąd: z Kosmosu
Wysłany: 2006-08-03, 15:21
Cóż grzechem było by mi- maniakowi tej serii nie wypowiedzieć się na ten temat
Z każdą częścią tej serii mam miłe, nie raz śmieszne wspomnienia. Toważyszyła mi ona od czasu mego pierwszego zakupu kompa. Setki nie przespanych godzin- setki godzin przecudnej zabawy. Każda część sprawiła mi ogromnie dużo frajdy, jednakże czwórka nieco odstaje do reszty. Głównie przez mniejszą ilość miast i brak upgrade'u jednostek. Trzeba jednak przyznać że muzykę miała najlepszą z serii. W V stosunkowo od niedawna gram i muszę przyznać jedno : wymagania ma nietęgie
Imię: Michał
Wysłany: 2006-08-03, 15:24
Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy
A co o niej sądzisz? Znajomi mówią, że jest to właściwie Heroes III tyle, że w trójwymiarze. Ja właśnie martwię się, że 3D zepsuje cały urok tej serii...
_________________ "Widziałem ślimaka pełznącego po krawędzi brzytwy. To mój sen, mój koszmar: brnie, pełźnie i nie ginie"
Wysłany: 2006-08-03, 22:52
I twoi znajomi dobrze mówią... Powrócono do bardzo wielu rozwiązań z H3 m. in tygodniowy cykl populacji, nie trzeba wybierać między jednostkami i można je upgrade'ować(alleluja ), jednostki bez bohatera nie mogą na mapie się poruszać, powrót do kapitoli i innych budynków. Umieszczenie w uniwersum gry mrocznych elfów wcale nie popsuło klimatu serii. W ogóle miasta są pięknie zrobione. Na początku może trochę brakować starych bohaterów ale da się szybko przywyknąć . Poza tym w końcu są jakieś ciekawe kampanie ( w poprzednich częściach raczej je olewałem)Ogólnie polecam!
A mi sie najbardziej podobała III ka! Najlepsza część serii i nic jej nie pobije! HoMM 5 to lipa! Niby miała to być 3ka w 3d ale tak nie jest. Jakoś do mnie nie przemawia, jednakże ukończe tą gre żęby mieć ją z glowy. Poza tym wg akcja toczy sie tam baaaaardzo powoli ( bohaterowie tak wolno chodzą ... nie wiem jak to wytłumaczyć ale po prostu mnie ta gra odrzuca swoją "powolnością"). Mógłbym sie jeszce dłuuuugo o niej wypowiadać ale niie chce sie rozpisywać ; ) A moja ocena to:
Wysłany: 2006-08-24, 10:34
Opis: "Słuchawki na uszach, ale nie słucham niczego. Dlaczego? Bo słucham muzyki miasta mego."
Ja grałam tylko w Heroes II i III i obie części podobają mi się tak samo. W II grałam dość dawno i przeszłam każdy scenariusz po kilka razy, a mój ulubiony (Teleporters) znałam już na pamięć. III też jest bardzo fajna. Tam był świat podziemny czy mi się pomieszało z Age of Wonders: Magia cienia? Ale mniejsza z tym. Gry są super i można w nie grać bez końca.
_________________ Tylko ludzie głupi uczą się na własnych błędach. Ludzie mądrzy uczą się na błędach cudzych. Otto von Bismarck
Wysłany: 2006-08-25, 19:38
A ja sobie niedawno kupiłem Heroes Chronicles za 14 złociszy Poza nowymi kampaniami praktycznie nic nowego nie wnosi, ale parę godzin rozrywki zapewni. Za taką cenę...