Forum Filmowe, Recenzje filmów, Lost: Zagubieni | U nas nie znajdziesz pirackich kopii filmów - ZERO DOWNLOADU, TYLKO DYSKUSJE!

FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Mapa forum | RSS | Zaproś
Rejestracja | Zaloguj
 Ogłoszenie 
Podążaj za Filmowo.net na portalach społecznościowych! Poprzez nie informujemy o nowych artykułach i aktualnościach:

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przeznaczenie
Autor Wiadomość
Dusqmad 
Administrator

Imię: Michał
Wysłany: 2006-08-06, 07:07   Przeznaczenie
   Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy

Wierzycie w przeznaczenie, w to że działamy tak, a nie inaczej ze względu na to, iż zostało nam to narzucone?

Moim skromnym zdaniem całe to gadanie o przeznaczeniu to bzdury. Trzeba mieć naprawdę słabą psychikę, aby sobie coś takiego wpoić do mózgu. Jeśli komuś uda się przeżyć w wypadku to kwestia przypadku, nic więcej. Nie wierzę w to, że przytoczony w przykładzie gość przeżył tylko dlatego, że tak miało być...

Jeśli chodzi o moje życie to ja tu jestem administratorem, nie ma niczego co sprawia, że wybieram tą czy inną opcje, jeśli udało mi się przejść na czworakach przez autostradę również jest to fuks.

W temacie polecam "Oszukać przeznaczenie" ;)

sylwu$ 
Mad Max

Wysłany: 2006-08-06, 19:18   
   Opis: -=Myslovitz=-

O Tak, w przeznaczenie to ja wierzę od kiedy pamiętam...! I jak narazie nie mam podstaw żeby nie wierzyć, ale dzięki temu, można sobie dużo rzeczy wytłumaczyć: Tak poprostu musiało być :)

Guskas 
Terminator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 2007-05-14, 19:06   

Dusqmad, A jak wyjasnisz dlaczego przyjaźnisz się z kimś, a nie z kimś innym, albo, że zakochasz się w tej, a nie w tej osobie? W sumie sama raczej w przeznaczenie nie wierzę, ale nie wierzyć też nie, waham się :) .

KhAn 
Indiana Jones

Imię: Jakub
Nazwisko: Stach
Wysłany: 2007-05-14, 21:00   

To nie jest przeznaczenie tak miało lub będzie miało byc poprostu ;-) Czytałem ostatnio ciekawą książkę w której autor własnie mówił dużo o kwestii przeznaczenia czy trzeba w nie wierzyc i czy tak naprawdę istnieje. Napisał, że przeznaczenie tak naprawdę nie istnieje tylko ludzie sobie tak uzasadniają pewne niewyjaśnione sytuacje, które mają miejsce. Tak naprawdę to jeżeli myślimy o czymś długo to to nas spotka. Podam przykład np ktoś chce zostać malarzem i bardzo o tym marzy i pragnie tego. Nie spodziewając się wogóle nagle dostaje na maila książkę w jaki sposób zacząć malarstwo i nauczyć się tej sztuki :-) I teraz czy to jest przeznaczenie?? Poprostu tak miało być i tak już będzie :-) Może głupi przykład podałem ale można wymieniać inne. Teraz nie mam do tego głowy :-P

http://www.nextranet.pl?pid=9944.

http://www.nexto.pl/?p=12033

http://s4.metaldamage.onet.pl/c.php?uid=162805

http://www.centrumreklamy...php?refid=58646

Dusqmad 
Administrator

Imię: Michał
Wysłany: 2007-05-14, 21:29   
   Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy

Guskas napisał/a:
A jak wyjasnisz dlaczego przyjaźnisz się z kimś, a nie z kimś innym, albo, że zakochasz się w tej, a nie w tej osobie?

Bo tego kogoś nie spycham z głównej drogi na pobocze, pozwalam mu poruszać się tym samym pasem. Zbliżają nas do siebie nasze wspólne cechy/osobowości/zainteresowania/przekonania, ewentualnie łączą nas ostro uwydatniające się przeciwieństwa charakteru. Nikt nie jest mi przeznaczony, ja sam kreuję własne otoczenie. Czuwa nad tym moja omnipotencja w tej materii, nie fatum.

blue berry 
Tyler Durden

Imię: Dominika
Wysłany: 2007-05-15, 17:03   
   Opis: After all, tomorrow is a new day.

Dusqmad zgadzam się z Tobą. Ja także nie wierzę w przeznaczenie. Głupotą jest dla mnie mówienie, że gdzieś tam czeka na mnie przeznaczony książe z bajki, który tylko poda mi dłoń i będę wiedziała, że to on.
Ludzie sami kształtują swój los. W końcu po to mamy wolną wolę, żeby kształtować swoje życie, a nie mieć je z góry zaplanowane. Wszystko zależy od nas i ludzi, którzy nas otaczają - na pewno nie od przeznaczenia!!

Guskas 
Terminator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 2007-05-18, 22:57   

KhAn napisał/a:
I teraz czy to jest przeznaczenie??Poprostu tak miało być i tak już będzie :-)

Ok, ogólnie się zgadzam z wypowiedzią, ale takie maslo maślane trochę. Czy nie mówimy tak własnie o przeznaczeniu, że miało byc i tak właśnie będzie?

B... 
Indiana Jones

Wysłany: 2008-06-27, 23:33   

moje pragmatyczne podejscie do zycia nie pozwala mi wierzyc w tego typu rzeczy^^
wg mnie wszystko zalezy od nas, zadne "siły wyzsze" czy "los" nie maja na to wpływu
Dusqmad napisał/a:
ja sam kreuję własne otoczenie

dokładnie!
Guskas napisał/a:
Czy nie mówimy tak własnie o przeznaczeniu, że miało byc i tak właśnie będzie?

wypowiadamy utarte stwierdzenia nie zastanawiajac sie nawet czy rozumiemy o co w nich chodzi.

Odpowiedz do tematu