Forum Filmowe, Recenzje filmów, Lost: Zagubieni | U nas nie znajdziesz pirackich kopii filmów - ZERO DOWNLOADU, TYLKO DYSKUSJE!

FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Mapa forum | RSS | Zaproś
Rejestracja | Zaloguj
 Ogłoszenie 
Podążaj za Filmowo.net na portalach społecznościowych! Poprzez nie informujemy o nowych artykułach i aktualnościach:

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Najgłupsze tłumaczenie tytułów
Autor Wiadomość
Dusqmad 
Administrator

Imię: Michał
Wysłany: 2009-06-20, 20:13   
   Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy

Aquariia napisał/a:
"A Walk to Remember" - "Szkoła uczuć" Wielce zachęcający tytuł. Nic dziwnego, że tego jeszcze nie oglądałam.

Nie oglądaj ;) Górna granica odbiorców (a raczej odbiorczyń) tego filmu to 15 lat.

Pandek 
Terminator

Imię: Narcyza.
Wysłany: 2010-02-02, 21:53   

Przypomniało mi się jeszcze tłumaczenie Fight Clubu- Podziemny krąg. Od razu człowiekowi przychodzi na myśl jakiś słaby horror czy coś w tym rodzaju.
Oprócz tego mam zastrzeżenia do:
Revolutionary Road- Droga do szczęścia
Nine na Nine-Dziewięć ( albo Nine, albo Dziewięć!)
(500) days of summer- 500 dni miłości (mam wrażenie, żę polscy tłumacze lubią upychać wszędzie na siłę słówko 'miłość')
The Imaginarium of Doctor Parnassus- Parnasuss: Człowiek, który oszukał diabła. (podtytuł zawiera błąd rzeczowy)

Rubenos 
Darth Vader

Imię: Robert
Nazwisko: Horszczaruk
Wysłany: 2010-02-02, 23:22   

Cytat:
(500) days of summer- 500 dni miłości (mam wrażenie, żę polscy tłumacze lubią upychać wszędzie na siłę słówko 'miłość')

Cóż się bardziej nie sprzedaje? ;)

Cytat:
The Imaginarium of Doctor Parnassus- Parnasuss: Człowiek, który oszukał diabła. (podtytuł zawiera błąd rzeczowy)

W ogóle polski tytuł jest kiepski. Kojarzy mi się z pewnym filmem, uznawanym w niektórych kręgach za najgorszy film świata, a mianowicie Człowiek który, ocalił świat AKA Tureckie gwiezdne wojny ;)

Dusqmad 
Administrator

Wysłany: 2010-02-10, 22:30   

Pandek napisał/a:
Przypomniało mi się jeszcze tłumaczenie Fight Clubu- Podziemny krąg. Od razu człowiekowi przychodzi na myśl jakiś słaby horror czy coś w tym rodzaju.

Ja uważam, że to jest przykład na to, że czasem zmiana tytułu może się okazać dobrym zabiegiem. "Podziemny krąg" mi się bardzo podoba, mimo że używam wyłącznie angielskiego tytułu?
Uwierz, że "Klub walki" nie kojarzyłby Ci się lepiej ;)

setin 
Jack Sparrow

Wysłany: 2010-02-12, 16:00   

Zgodzę się, dla mnie Podziemny krąg - jest tytułem bardziej zachęcającym niż Klub walki.
Mnie od lat rozbrajał ten Wirujący seks - ktoś miał fantazję.

Pandek 
Terminator

Wysłany: 2010-02-12, 19:47   

Dusqmad napisał/a:

Ja uważam, że to jest przykład na to, że czasem zmiana tytułu może się okazać dobrym zabiegiem. "Podziemny krąg" mi się bardzo podoba, mimo że używam wyłącznie angielskiego tytułu?
Uwierz, że "Klub walki" nie kojarzyłby Ci się lepiej ;)

Rzeczywiście "Klub walki" jest do bani, ale to nie znaczy, że "Podziemny krąg" jest dobrym tłumaczeniem. Najchętniej zostawiłabym tytuł oryginalny, który chyba nie jest specjalnie skomplikowany, trudny do wymówienia.

Dusqmad 
Administrator

Wysłany: 2010-02-12, 20:07   

Zdziwiłabyś się. Zwykle spotykam się z wymową: "Fajt klub" :)

Rodion 
Forrest Gump

Wysłany: 2010-07-15, 00:03   

Świetna komedia kryminalna "In Bruges" przetłumaczona u nas jako... "Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj". Pomysł oczywiście zaczerpnięto ze sloganu reklamującego ten film, ale jak się to czyta i widzi to brzmi to tragicznie. Co najmniej jak jakaś przygłupawa komedyjka, a to dobry film jest.

No i jeszcze "Shrink" jako "Całe życie z wariatami". Tu zapewne zasugerowano sie tym, że główny bohater jest psychologiem, co wcale nie tłumaczy żenującego poziomu tego tłumaczenia.

No i jest jeszcze "The Wrestler" jako "Zapaśnik". Tylko, że Rourke nie uprawia w tym filmie żadnych zapasów...

Pandek 
Terminator

Wysłany: 2010-07-17, 21:07   

Coś z nowości:
Kobieta na Marsie, mężczyzna na Wenus- niby wszystko ok, niby pasuje do fabuły, a jednak jakieś to to przydługie i wyjątkowo niezgrabne w porównaniu choćby z oryginalnym tytułem (De l'autre cote du lit)

Tuiq 
Vincent Vega

Wysłany: 2010-07-17, 22:11   

"The Fall" na "Magia uczuć" no %#&(*%!^@$! WTF?! Poroniony pomysł tym bardziej, że tytułowy, angielski, "upadek" jest bardzo, ale to bardzo związany z fabułą i bohaterami filmu.

Rodion 
Forrest Gump

Wysłany: 2010-07-18, 17:53   

Tylko, że ja znam co najmniej 2 filmy o takim tytule (Upadek), może nie chcieli, żeby był z nim mylony. Poza tym "Magia uczuć" to takie romantyczne...

pipina 
Forrest Gump

Wysłany: 2010-12-08, 14:29   

A "Zakochana złośnica"? W oryginale to zdecydowanie inaczej brzmi :P

Solar 
Indiana Jones

Imię: Robert
Nazwisko: Szymczak
Wysłany: 2011-01-08, 21:10   

A ja przyłączę się do zdania, że mnie nigdy "Szklana pułapka" nie przeszkadzała. Dobrze mi się kojarzy, brzmi wcale nienajgorzej i odnosi się do fabuły filmu (sequele to inna bajka).

Jakoś szczególnie drażni mnie tłumaczenie filmu "Kramer vs. Kramer" na "Sprawa Kramerów". Dlaczego? Po prostu nie rozumiem idei tłumaczenia tytułu, kiedy nie ma ŻADNEGO powodu. Rozumiem chęć tłumaczenia tytułów z innych języków, nawet jeżeli wynik tego jest opłakany. Ale tutaj? Po co? Dlaczego? Niech już będzie "Kramer kontra Kramer" jeżeli chcemy być aż takimi purystami, ale po co przekształcać cały tytuł?! I to bez sensu?! Ktoś na tym zarobił? Argh :P

Odpowiedz do tematu