Imię: Robert
Nazwisko: Horszczaruk
Wiek: 22 Dołączył: 03 Sie 2006 Posty: 706 Skąd: z Kosmosu
Wysłany: 2008-02-17, 16:05 O-Bi, O-Ba Koniec Cywilizacji
reżyseria Piotr Szulkin
scenariusz Piotr Szulkin
zdjęcia Piotr Sobociński
muzyka Jerzy Satanowski
na podstawie: opowiadania Piotra Szulkina pod tym samym tytułem
od lat: 18
czas trwania: 85
Obsada:
Jerzy Stuhr
Krystyna Janda
Leon Niemczyk
Marek Walczewski
Fabuła
"Wojna jądrowa, która ogarnęła Ziemię nie wyłoniła zwycięzcy. Pod ukrytą w górach betonową kopułą przebywa kilkaset uratowanych osób. Wegetują w koszmarnych warunkach oczekując na cudowne ocalenie przez kosmiczną "Arkę", która w rzeczywistości jest tylko wymysłem grupki sprawującej władzę. Tłum żyje jednak tym mitem i na różny sposób przygotowuje się do zdobycia miejsca w ratunkowym statku. Tymczasem nadwerężona kopuła grozi zawaleniem.(...)"
(źródło:filmweb.pl)
Opinia
Znakomity, przepełniony fatalizmem obraz ukazujący mechanizmy społeczeństwa, które zostaje sprowadzone do walki o najniższe potrzeby, karmiąc się jednocześnie abstrakcyjnym wymysłem władz, które na ironię, w późniejszym okresie negując historię Arki, wywołują zwiększenie wiary w ocalenie.
Nazwisko Szulina, do dziś nie było mi znane,a stworzył on obraz S-F, który mimo oszczędności wykonania, nie musi się wstydzić zachodnich produkcji, nadrabiając formę treścią. Ponadto występuje tutaj polska gwiazdorska obsada, jak na tamte czasy.
Polecam.