Imię: Agnieszka
Wysłany: 2007-05-11, 19:32 Fanatyk
Info o filmie:
reżyseria: HENRY BEAN
scenariusz: HENRY BEAN
zdjęcia: JIM DENAULT
muzyka: JOEL DIAMOND
gatunek: DRAMAT
data premiery: 10 maja 2002
obsada: Ryan Gosling, Summer Phoenix, Glenn Fitzgerald, Theresa Russell...
Fabuła: "Fanatyk" jest współczesną opowieścią o młodzieńczym buncie nowojorskiego chłopaka - Żyda. Obdarzony silną osobowością, samodzielnie myślący uczeń jesziwy podczas rozważań nad wersetami Tory traktującymi o boskim żądaniu, by Abraham w imię wiary ofiarował własnego syna Izaaka - Danny Balint, doznaje szoku porażony okrucieństwem Boga. W interpretacji chłopaka przypowieść ta jest dowodem pychy i siły niszczącej ludzką miłość. Wstrząsające odkrycie prowadzi Dannego do otwartej wojny z Bogiem i co za tym idzie do przeciwstawienia się własnej społeczności, zakwestionowania jej tożsamości religijnej i kulturowej. W prostej konsekwencji chłopak staje się antysemitą, okrutny jak jego Bóg dołącza do skinheadów. Nienawidzi swoich i pogardza jednocześnie żądnymi krwi osiłkami. Brnie dalej, dzięki swojej inteligencji robi karierę jako ideolog w organizacjach neofaszystowskich.
(żródło: filmweb.pl)
Jak dla mnie "Fanatyk" był najlepszym filmem jaki oglądałam. Jest bardzo ciekawy, ale czasami odrażający w oglądaniu. Poprostu dość trudny... dla niektórych moe być za trudny . Napewno jest dość zaskakujący i wzruszający, oraz pełen współczucia. Ryan Gosling świetnie odegrał swoją rolę. Byl bardzo autentyczny w tym co robił. Serdecznie polecam i zapraszam do dyskusji
_________________ "Wolność inspiracji i wolność twórczości to pierwsza zasada sztuki"
Tez skojarzyłem ten film z American history X. Podobnie zachowuje sie główny bohater. Film godny polecenia, zdecydowanie niebanalny (jak dla mnie). Bardziej niż w American History X zwrócona jest uwaga na ciągły konflikt wewnętrzny Danny'ego. Z jednej strony kreuje się na antysemite z drugiej w wielu sytuacjach odzywa sie w nim szacunek do religii swych przodków.
_________________ The truth is that I'm a bad person, but that's going to change, I'm going to change. This is the last of this sort of thing. I'm cleaning up and I'm moving on, going straight and choosing life.
Bardzo dobry trzeba przyznać iż zaledwie kilka scenariuszy opiera się na tym co się dzieje dzisiaj, po II wojnie światowej; ciągła nienawiść do żydów, to w jaki sposób inni ich w dalszym ciągu spostrzegają było świetnie zrealizowane, czyli przyszedł czas na przedstawienie okrutnej rzeczywistości... Wydaje mi się iż mogłabym zaliczyć postać Danny'ego w którą wcielił się Ryan Gosling do jego najlepszych ról; był znakomity - nic dodać, nic ująć; ten facet mnie ciągle zaskakuje.
Wspaniała rola Ryana Goslinga, który po tym filmie stał sie jednym z moich ulubionych aktorów młodego pokolenia. Film mocny, wstrząsający, dający do myślenia. Główny bohater Danny Balint sprzeciwia się swojej religii i pochodzeniu żydowskiemu i staje sie neofaszystą. Ciągle balansuje pomiedzy tymi dwoma sprzecznościami nie czując sie ani w jednym ani w drugim pełnym sobą. Bohater nienawidzi Żydów za to, że są słabi, że pozwolili zrobić z siebie ofiary w II wojnie światowej, wiec postanawia być twardy, silny i nie uległy. Ale z drugiej strony nie potrafi zerwac z religią, kulturą, językiem żydowskim. To go w ostateczności niszczy.
_________________ Trzeba zmieniać swoje życie na lepsze,a nie tylko snuć marzenia