Wysłany: 2007-03-21, 12:34 Książki zbójeckie Opis: homo studentus
Właśnie, które są nimi dla Was, które odmieniły Wasze życie i zmieniły Wasz sposób myślenia. Które tego myślenia w ogole nauczyły i dlaczego właśnie one?
Dla mnie pierwszą taką ważną książką był Rok 1984 choć teraz nie jestem za bardzo w stanie powiedzieć, dlaczego ona. pokazała coś innego, była bardzo przenikliwa.
Natomiast w powiedzmy dorosłość i samodzielność wprowadziła mnie w zeszłym roku książka Hermanna Hessego "Wilk Stepowy". Książka tylko dla obłąkanych. Uwielbiana bądź nienawidzona. Mówi o Tobie wszystko albo nawet jej nie zrozumiesz. Tłumaczy moje niedopasowanie, indywidualizm, czasem niezrozumienie dlaczego cos sie dzieje tak, jak sie dzieje, choc sam ciag przyczynowo-skutkowy dobrze rozumiem.[/i]
Wysłany: 2007-03-21, 13:37
Opis: After all, tomorrow is a new day.
Ja mogę chyba wymienić "Zranionego Pasterza" - książka, która nauczyła mnie naprawdę wierzyć. Może nie do końca tak jak chce tego Kościół, ale zgodnie z własnym sumieniem W pewien sposób też duży wpływ miała na mnie "Samotność w sieci". Trudno to wyjaśnić, ale ta książka zmieniła moje życie. Na razie więcej nie pamiętam Za dużo czytam
Rok 1984, to na pewno. bo pokazuje, że nie wszystko musi być takim, jakim być się wydaje. i książeczki pana Dukaja, o stopniu ludzkości w ludzkości polane sosem s/f - bo poważne rozważania na temat człowieczeństwa (co mnie ciekawi, przyznam) mieszają się z dobrą zabawą.
_________________ top 10 1)Pulp fiction 2)Oldboy 3)Matrix 4)Scarface 5)Fight club 6)25. godzina 7)Sin city 8)Gangi Nowego Jorku 9)Adaptacja 10)Być jak John Malkovich 10)Zakochany bez pamięci 10)Ojciec chrzestny itd.