Forum Filmowe, Recenzje filmów, Lost: Zagubieni | U nas nie znajdziesz pirackich kopii filmów - ZERO DOWNLOADU, TYLKO DYSKUSJE!

FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Mapa forum | RSS | Zaproś
Rejestracja | Zaloguj
 Ogłoszenie 
Podążaj za Filmowo.net na portalach społecznościowych! Poprzez nie informujemy o nowych artykułach i aktualnościach:

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kai Doh Maru
Autor Wiadomość
Ktoś 
Indiana Jones

Imię: Hanka
Wysłany: 2007-07-02, 13:07   Kai Doh Maru
   Opis: Chcesz poczuć, że żyjesz? Zabij się. J>K

gatunek: dramat, fantasy

reżyseria: Kanji Wakabayashi
scenariusz: Nobuhisa Terado
muzyka: Yoshihiro Ike, Yutaka Fukuoka
studio: Production I.G.

Fabuła:
Feudalna Japonia, IX wiek. Trwa wyniszczająca walka zwaśnionych klanów o panowanie w targanej spiskami i skrytobójstwami stolicy kraju. Pośród tej krwawej pożogi rozgrywa się dramat Kintoki, której wpływowi rodzice zostają zamordowani przez okrutnego wuja. Ocalała cudem dziewczynka ucieka z miasta i chroni się w małej osadzie w górach. Mieszkańcy wioski nazywają ją Kai Doh Maru. Niebawem nadchodzi nieoczekiwana zmiana - Kai Doh Maru odnajduje Raiko, kapitan elitarnego oddziału samurajów i przejmuje nad nią opiekę. Od tej pory dziewczynka wychowywana jest jak mężczyzna i pod czujnym okiem mistrzów uczy się pilnie wojennego rzemiosła.

Jakim słowem można by określić to anime? Pierwsze nasówa mi się słowo "chaos", ale po chwili namysłu ogranicze sie do zwykłego, pospolitego slowa "dziwny".
Zdaje się że film ten powstał na podstawie jakiejś strarej japońskiej legendy z czasow chwały i świetności japońskich wojownikow-samurajów, dlatego też dla zwykłego, nieobeznanego w temacie zachodniego widza histroia ta nie zostanie w pelni albo i nawet w całości zrozumiana. Wiele jest tam niewyjaśnionych wątków, albo histroii rozpoczętych od środka i do końca filmu nikt nam ich nie objaśni. Ja mam to szczęscie że w wydaniu DVD ktore nabyłam wiele wyjaśniją dodatki np. charaktreystyka postaci opisująca wieleszczegółów, ktore w filmie zostaly pominięte (nie wiedzieć czemu).
Mocną stroną filmu jest za to świetna grafika również jak cały film dosyć "dziwna", ale przyciągająca uwagę, dlatego film można polecić amatorom oryginalnej kreski. Muzyka też spełnia swoje zadanie nadając niepowtarzalny i tajemniczy klimat filmowi.
Ja oceniam ten film na 7/10 wiele osob oceni go pewnie niżej, ale ja zaliczam sie chyba do tych amatorów oryginalnej kreski.

Odpowiedz do tematu