Forum Filmowe, Recenzje filmów, Lost: Zagubieni | U nas nie znajdziesz pirackich kopii filmów - ZERO DOWNLOADU, TYLKO DYSKUSJE!

FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Mapa forum | RSS | Zaproś
Rejestracja | Zaloguj
 Ogłoszenie 
Podążaj za Filmowo.net na portalach społecznościowych! Poprzez nie informujemy o nowych artykułach i aktualnościach:

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Ulubieni kompozytorzy
Autor Wiadomość
BlackDog 
Tyler Durden

Imię: Mateusz
Wysłany: 2006-08-04, 11:02   Ulubieni kompozytorzy
   Opis: Is mocking bird my lullabies?

Czyja muzyka Wam się najbardziej podoba? Kto jest najlepszym kompozytorem filmowym? Według mnie bardzo dobrą muzykę robi Danny Elfman, którego znam z "Cherlie i fabryka czekolady" i "Jeździec bez głowy". Nastrojowa, chwilami demoniczna, naprawdę bardzo dobre. Sczególnie muzyka z "Charliego..." przypadła mi do gustu.

cara 
Jack Sparrow

Wysłany: 2006-08-04, 14:13   

Clint Mansell.
Dał sie poznać dzięki scieżce do 'Requiem dla snu', wcześniej dla 'Pi' (oba filmy Aronofsky'ego). Obie są niepowtarzalne :)

Elanor 
Jack Sparrow

Wysłany: 2006-08-07, 11:34   

Hans Zimmer, za "Króla Artura", "Kod da Vinci" i "Piratów...",
Howard Shore za "Władce Pierścieni" :)

Kirk 
Indiana Jones

Wysłany: 2006-08-07, 11:40   

Hans Zimmer za Gladiatora i wiele innych świetnych soundtracków oraz Joe Hisashi za Princess Mononoke - fenomenalna muzyka, jedna z najlepszych ścieżek dźwiękowych jakie słyszałem.

luksusowy_jacht 
Forrest Gump

Imię: karol
Wysłany: 2006-08-11, 19:51   

Angelo Badalamenti - nadworny kompozytor Lyncha i nie tylko. Każdy, ale to każdy soundtrack napisany przez Anioła jest kompletny. Temat z Twin Peaks to już kategoria tych kultowych. Z wypieków muzycznych bez zakalca może poszczycić się również Lisa Gerrard (ex Dead Can Dance). Świetna ścieżka muzyczna do Whale Rider i świetny wynik kolaboracji Zimmer - Gerrard do Gladiatora.

xell 
Forrest Gump

Wysłany: 2006-08-11, 22:26   

dla mnie mistrzem jest Ennio Morricone - szczególnie za muzyke 'westernowa' - przepiękność (któż nie zna motywu przewodniego 'the good, the bad & the ugly'? ;D)

R.I.P 
Jack Sparrow

Wysłany: 2006-08-17, 01:29   

Tylko i wylacznie Hans Zimmer za piosenki do "Gladiator'a" "Armagedon'u" i za jedna z moich ulubionych piosenek tego artysty "crimson tide" ale nie widzialem filmu z ktorego ta piosenka jest na dysku mam dokladnie 14 utworow pana Zimmera i leca one tak samo czesto jak piosenki typu "glory to the breave" -HammerFall (moj ulubiony zespol ;])

HanksFan 
Vincent Vega

Wysłany: 2006-08-22, 22:29   

Hans Zimmer, tworzy dobrą muzykę, ale nie możecie zamykać się wyłącznie na niego, bo są twórcy równie dobrzy , a może i lepsi od niego,chociażby Alan Silvestri, Harry Gregson Williams czy Thomas Newman
Ostatnio zmieniony przez HanksFan 2006-08-26, 13:15, w całości zmieniany 1 raz  

monellina 
Vincent Vega

Wysłany: 2006-08-23, 08:12   

Hilmar Örn Hilmarsson - islandzki kompozytor, rewelacyjny!
Pewnie niewielu miało okazję oglądać film z jego ścieżką, ale podam kilka tytułów, a może coś zaiskrzy..:
Fálkar (2002) - Sokoły
Englar alheimsins (2000) - Anioły wszechświata
Djöflaeyjan (1996) - Diabelska wyspa
Cold Fever (1995) - Zimny dreszcz
Bíódagar (1994) - Filmowe czasy
Svo á jörðu sem á himni (1992) - Jak w niebie
Börn náttúrunnar (1991) - Dzieci natury
Skytturnar (1987) - Białe wieloryby
Głównie współpracuje z Friðrikiem Þórem Friðrikssonem.
Urodził się w 1958 r. i jest jednym z najbardziej znanych kompozytorów-wyspiarzy.
Myślę, że u nas powinnien być dostępny ost z "Dzieci natury". Polecam gorąco :-)

derial 
Forrest Gump

Wysłany: 2006-08-23, 12:09   

zdecydowanie Danny Elfman - za "Nightmare Before Christmas", "Gliniarza z Beverly Hills", "Mission Impossible", "Chicago", "Sok z żuka" i wiele innych kompozycji wpadających w ucho.

Gabriel 
Indiana Jones

Wysłany: 2006-08-23, 12:16   

Oj tak..tu sie zgodzę :) Kompozycja do "Chocago" to jest naprawdę perełka :) Zdecydowanie Danny jest także moim faworytem..

Rubenos 
Darth Vader

Imię: Robert
Nazwisko: Horszczaruk
Wysłany: 2006-08-25, 22:01   

Ennio Morricone za przepiękną muzykę z "Misji", oraz Howard Shore standardowo za "Władcę..."

HanksFan 
Vincent Vega

Wysłany: 2006-08-26, 13:16   

Oczywiście wspaniałą muzykę tworzy również, jeden z moich ulubionych(a może i ulubiony) kompozytorów John Williams. Również James Newton Howard.

Nex 
Forrest Gump

Wysłany: 2006-08-31, 21:08   

Jon Brion za muzykę do "Eternal Sunshine of the Spotless Mind". Mam nadzieję że muzyka do "There Will Be Blood" będzie równie dobra.

Gossip_Girl 
Jack Sparrow

Imię: Ola
Wysłany: 2006-09-16, 15:37   

Wg mnie będzie to
>Hans Zimmer autor muzyki do "Gladiatora", "Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka", "Król Lew" "Kod Leonarda da Vinci", "Ostatni samuraj" (długo by wymieniać- ogólnie wszystkie jego dzieła są dobre)
>Howard Shore - "Władca Pierścieni", "Aviator", "Ed Wood"
>Danny Elfman - "Jeździec bez głowy", "Edward Nożycoręki", "Mission Impossible", "Faceci w czerni"

Aquariia 
Tyler Durden

Imię: Monika
Wysłany: 2006-09-25, 18:33   

Gossip_Girl mysle dokładnie tak samo, Hans Zimmer, Howard Shore i Danny Elfman to świetni kompozytorzy :-)
Ostatnio jak ponownie zobaczyłam Edwarda Nożycorękiego myślałam, że padnę. :-D
Dorzucam jeszcze Thomasa Newmana (za "Zapach Kobiety", "Skazani na Shawshank", "Joe Black", American Beauty").
Ostatnio zmieniony przez Aquariia 2006-11-04, 22:12, w całości zmieniany 1 raz  

olaczek 
Forrest Gump

Imię: Aleksandra
Wysłany: 2006-09-28, 22:30   

Mój bezapelacyjny faworyt to HANS ZIMMER za "Black Hawk Down","King Arthur","Tears of the Sun","Gladiator".......

iskierka 
Mad Max

Wysłany: 2006-09-30, 16:21   

olaczek napisał/a:
Mój bezapelacyjny faworyt to HANS ZIMMER za "Black Hawk Down","King Arthur","Tears of the Sun","Gladiator".......
ja kocham jego muzyke, jeszcze lubie Harry Gregson-Williams - krolestwo niebieskie i opowiesci z narni:)

Miguel 
Terminator

Imię: Michał
Wysłany: 2006-10-01, 09:15   

Ja podam nazwiska. Danny Elfman i Hans Zimmer...bezapelacyjnie i bez tłumaczeń ;)

howk 
Forrest Gump

Wysłany: 2006-12-03, 19:49   
   Opis: Airwolf

Reandy Edelman czyli kompozytor muzyki do MacGyvera i do Tunelu i nie tylko. No i Jean Michel Jarre chociaż ten więcej robił muzyki nie koniecznie takiej która trafia do filmów ale ma parę w swojej kolekcji. No i jego Ojciec Morris Jarre.

mistall 
Forrest Gump

Wysłany: 2006-12-20, 11:59   

Ostatnio czytalem wywiad z muzykami black metalowego Cradle of Filth, wspominali, ze bardzo chcieliby stworzyc krążek z Kilarem...rzeczywiscie to mogloby byc cos....kilar to rowniez i moj ulubiony tworca muyki filmowej....ale jaka to mialoby moc ;]

Gabriel 
Indiana Jones

Wysłany: 2006-12-21, 20:16   

chcą mu na siłę zaszkodzić czy jak? Oby sie Kilar nie zgodził na współpracę :-P

Rubenos 
Darth Vader

Imię: Robert
Nazwisko: Horszczaruk
Wysłany: 2006-12-29, 15:38   

Mnie ostatnimi czasy siostrzyczka zauroczyła muzyką Zbigniewa Preiznera. Jego dziełem są m.in jakże nastrojowe utwory w "Tajemniczym ogrodzie", "Trzy kolory", czy też "Dekalogu" Kieślowskiego. W najbliższym czasie mam zamiar zapoznać się z tymi filmami.

PannaMigotka 
Forrest Gump

Imię: Marta
Wysłany: 2007-01-07, 16:15   

Ja uważam natomiast, tak może troche odbiegajac, ze megafajne sa kawałki spiewane przez Mandy Moore w "Szkole uczuć". Płakać, płakać, płakac....;( takie sa wzruszajace :)) jak ktos nie widzial i nie slyszal to goraca polecam- klasyka!

skiszony 
Indiana Jones

Imię: Filip
Wysłany: 2007-01-07, 16:35   
   Opis: zaprawdę powiadam wam...

Mandy Moore jest kompozytorką? ciekawe...

[ Dodano: 2007-01-07, 16:36 ]
a ode mnie - John Williams, Howard Shore, Wojciech Kilar.
top 10 1)Pulp fiction 2)Oldboy 3)Matrix 4)Scarface 5)Fight club 6)25. godzina 7)Sin city 8)Gangi Nowego Jorku 9)Adaptacja 10)Być jak John Malkovich 10)Zakochany bez pamięci 10)Ojciec chrzestny itd. :P

Odpowiedz do tematu