Plakat: Info:
reżyseria i scenariusz: Paul Thomas Anderson
zdjęcia: Robert Elswit
muzyka: Jonny Greenwood, Jon Brion
na podstawie: powieści "Oil!" Uptona Sinclaira
produkcja: USA
gatunek: Dramat
Opis:
Cytat:
Historia o rodzinie, chciwości, religii i ropie naftowej, której akcja ma miejsce w Teksasie i opowiada o początkach i życiu wydobywcy cennego surowca
źródło: filmweb
Moja Opinia:
Bardzo dobry, szczególnie jeśli zwrócić uwagę na zdjęcia, które są cudowne; przynajmniej teraz mogę stwierdzić iż Oscar za zdjęcia był jak najbardziej zasłużony, bo był to jeden z atutów w filmie jak i rola Daniel'a (nie widziałam z nim żadnego filmu, ale tutaj był znakomity), choć ten młody też był niezły. Przyznam, że czasami mnie zanudzał, ale to za sprawą tych dyskusji, choć za to mogłam zwrócić uwagę na obraz, światła, które odgrywały największą rolę w każdej scenie. Jednakże to fabuła tutaj króluje, ponieważ mówi o tym co kasa robi z ludźmi i do czego doprowadza, a Paul'owi to się udało przedstawić rewelacyjnie - na razie zobaczyłam jego dwa filmy, ale mam nadzieję, że nadrobię zaległości, bo ciągnie mnie do jego innych produkcji 8/10
GENIALNY FILM.
"Aż poleje się krew" to dzieło niemal perfekcyjne. Przede wszystkim jest rewelacyjnie zagrany. Rola Daniela Day-Lewisa jest jedną z najlepszych jakie w życiu widziałem. Jego mimika, gesty, chód, zmiana wyglądu a nawet głosu to po prostu coś wspaniałego. Paul Dano tez jest bardzo dobry. Podejrzewam, że odprawiana przez niego egzorcyzmy przejdą do historii kina.
Wspaniale jest tu zarysowana główna postać. Daniel Plainview to jeden z największych skurwieli jakiego widziałem na ekranie. To typ, którego po prostu nie można lubić. O ile jeszcze na początku przejawia jakieś minimalnie dobre cechy, tak wraz z rozwojem fabuły coraz bardziej zraża do siebie widza.
Piękne są w TWBB zdjęcia. To fascynujące - gdy tylko zobaczę fotkę z tego filmu mam ochotę zobaczyć go ponownie. Kto by pomyślał, ze zdjęcia piachu, ropy i szybów naftowych mogą tak zachwycać.
Miażdżąca jest także muzyka. Złowroga, sprawiająca wrażenie jakby za chwilę miało się coś stać. Przypomina utwory z filmów Kubricka (na co wiele osób zwraca uwagę).
Podsumowując TWBB jest filmem wielkim.
9,5/10
_________________ Top 10 filmów: 1) Pulp Fiction 2) Ojciec Chrzestny 3) Fight Club 4) Requiem dla snu 5) Chłopcy z Ferajny 6) Taksówkarz 7) Matrix 8) Truman Show 9) Leon Zawodowiec 10) Zakochany bez pamięci