Forum Filmowe, Recenzje filmów, Lost: Zagubieni | U nas nie znajdziesz pirackich kopii filmów - ZERO DOWNLOADU, TYLKO DYSKUSJE!

FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Mapa forum | RSS | Zaproś
Rejestracja | Zaloguj
 Ogłoszenie 
Podążaj za Filmowo.net na portalach społecznościowych! Poprzez nie informujemy o nowych artykułach i aktualnościach:

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Epoka lodowcowa
Autor Wiadomość
Dusqmad 
Administrator

Imię: Michał
Wysłany: 2006-08-02, 09:23   Epoka lodowcowa
   Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy

Cytat:

Info o filmie:
reżyseria: Chris Wedge
scenariusz: Peter Ackerman, Michael Berg, Michael Wilson
muzyka: David Newman
gatunek: animacja
produkcja: USA
data premiery: 2002-06-07 (Polska) , 2002-03-12 (Świat)
obsada: Denis Leary, John Leguizamo, Andrea Bowen, Ray Romano

Fabuła:
Przygody trójki niezwykłych bohaterów: Manny'ego, olbrzymiego mamuta obdarzonego ironicznym poczuciem humoru; Sida, ospałego, nietowarzyskiego leniwca i Diego, dwulicowego tygrysa szablozębego. Niedobrana trójka zmuszona jest wyruszyć w drogę, by zwrócić zagubione ludzkie dziecko jego prawdziwej rodzinie. (źródło: stopklatka.pl)

Obok Shreka mój ulubiony film animowany. Podobnie jak wspomniany filmowy rewolucjonista "Epoka lodowcowa" może się poszczycić wspaniałą animacją. Tu jednak najważniejszy jest humor, a ten jest niezwykle uniwersalny, co w efekcie daje produkcję, którą można zobaczyć całą rodziną. Oczywiście najzabawniejsza jest postać to wiewióra. Za każdym razem kiedy pojawi się on na ekranie kradnie całe to show. Postacie z pierwszego planu również nie zawodzą: mamut, a zarazem kłębek nerwów, mocny w gębie leniwiec no i oczywiście mój faworyt, tygrys szablozębny – Diego. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż temu ostatniemu głosu udzielił Piotr Fronczewski. Bez wątpienia z całej ekipy pracującej nad dubbingiem zasłużył na najwyższą notę.

BlackDog 
Tyler Durden

Imię: Mateusz
Wysłany: 2006-08-02, 18:22   
   Opis: Is mocking bird my lullabies?

Obydwie części "Epoki lodowcowej" to zdecydowanie moje ulubione filmy animowane. Dużo bardziej podoba mi się historia Sida i reszty niźli Shreka i osła :) A więc - fabuła, w Shreku nie spodoobała mi sie tak bardzo. Ot, zwykła historyjka tylko, ze w wersji animowanej i szczególnie zawód po części drugiej. Tutaj dwójka była chyba nawet lepsza od jedynki. Nawet dialogi mi się bardziej podobały i efekty specjalne, animacja - także. Dubbing uważam też za znakomity, nikt nie odstaje.

Rubenos 
Darth Vader

Imię: Robert
Nazwisko: Horszczaruk
Wysłany: 2006-08-03, 14:50   

Tak jak poprzednik uważam Epokę Lodowcową za lepszą od Shreka. Druga część jakoś mi bardziej przypasowała, zwłaszcza epizody z wiewiórem :-) . Ps. zakończenie po prostu WYMIATA!!! :-D

Gabriel 
Indiana Jones

Wysłany: 2006-08-04, 12:57   

"Epoka lodowcowa"? Obejrzałąm raz i mi wystarczyło w zupełności..Świtne. pierwsza częśc ma przewagę nad dwójka. Dwójka była już robiona celem zadowolenia wszystkich tych, którzy w jedynce zachwycali sie wiewiórką. jedynka była stonowana i prześmieszna..
Aniamcja w filmie jest niesamoita. i tu ogromny plus dla twórców ;)
Generalnie kupa dobrego śmiechu.

BlackDog 
Tyler Durden

Wysłany: 2006-08-04, 12:59   

Druga część mi się bardziej podobała, zdecydowanie lepsza fabuła, bo w pierwszej częśći niezbyt oryginalna, ale wiadomo jak kto lubi. Jeżeli chodzi o dialogi to uważam, że w każdej część na takim samym poziomie.

Elanor 
Jack Sparrow

Wysłany: 2006-08-04, 14:31   

Świetny film, zwłaszcza dwójka, zabawne dialogi wymiatają "Jesli twój gatunek przeżył w ręce klaszcz" :lol: Wiewiór jest super, chociaż budził we mnie troche litości ze względu na niezbyt wysoki iloraz inteligencji :P napewno jeden z moich ulubionych filmów animowanych, chociaż osobiście wole starsze filmy, którye oglądałam jak byłam młodsza ;)

Hukaa 
Mad Max

Wysłany: 2006-08-10, 17:50   

Szczerze powiedziawszy to mi się bardziej podobała jedynka. Zresztą większość seqeli to dla mnie niepotrzebne gnioty :roll: Ale wiewiór jest na tyle wspaniały, że podwyższa poziom filmu :D

"Prawdziwego przyjaciela poznasz po tym, że wbije Ci nóż od przodu" :D

Lazania 
Forrest Gump

Imię: Ola
Nazwisko: Głobińska
Wysłany: 2006-08-11, 14:07   

Epoka Lodowcowa spodobała mi się wyjątkowo, jednak od Shreka lepsza nie jest, ale także Shrek nie jest lepszy od Epoki :) Po prostu są to filmy o podobnym poziomie. Szczególnie urzekła mnie postać Wiewióra, który nadaje filmowi dodatkowej dawki humoru i głupoty. Poza tym całośc jest wielce ciekawa, a jedynka wcale nie jest lepsza od dwójki. Każda część trzyma wysoki poziom. 8-)

kurka 
Forrest Gump

Imię: Weronika
Nazwisko: Wolna
Wysłany: 2006-08-12, 19:51   

Mi również podobała się Epoka Lodowcowa tak samo jak Shrek. I dwójka jest równie dobra jak jedynka. :-)

skiszony 
Indiana Jones

Imię: Filip
Wysłany: 2006-08-23, 15:24   
   Opis: zaprawdę powiadam wam...

świetny film :) zresztą obie części. chociaż druga była za bardzo o wiewiórze, co dla mnie za bardzo zaletą nie jest :P jednak Shreka nie przeskoczyli, to dla mnie EL jedynka to film całkowicie kultowy i za każdym razem śmieję się i wylewam łzy w tych samych momentach :P
top 10 1)Pulp fiction 2)Oldboy 3)Matrix 4)Scarface 5)Fight club 6)25. godzina 7)Sin city 8)Gangi Nowego Jorku 9)Adaptacja 10)Być jak John Malkovich 10)Zakochany bez pamięci 10)Ojciec chrzestny itd. :P

Gabriel 
Indiana Jones

Wysłany: 2006-08-23, 15:51   

Taa..tego wiewióra było w drugiej części stanowczo ZA DUżO..aż sie neidobrze człowiekowi robiło jak go tak wszędzie wciskali :P Dwójka mi nie leży i chyba nie zmieni to koeljne obejrzenie..

BlackDog 
Tyler Durden

Wysłany: 2006-08-23, 15:52   

Wiewiór jest najlepszy i proszę mi tu nie mówić, że było go za dużo :) On dodaje uroku temu filmowi, jest po prostu cudowny ;p

Gabriel 
Indiana Jones

Wysłany: 2006-08-23, 15:59   

Zauważ, ze w pierwszej części go nie było tyle..dopiero jak twórcy keidy zobaczyli, że masom sie to podoba..umieścili go WSZĘDZIE prawie w kolejnej części :/ Jak dla mnie to nie jest "dodawanie uroku filmowi" a zaspakajanie widzimisie mas..na czym ucierpiała całosć..ale to moje zdanie :)

skiszony 
Indiana Jones

Wysłany: 2006-08-23, 16:00   

to fakt - wszyscy lecą na wiewióra, niestety :P
top 10 1)Pulp fiction 2)Oldboy 3)Matrix 4)Scarface 5)Fight club 6)25. godzina 7)Sin city 8)Gangi Nowego Jorku 9)Adaptacja 10)Być jak John Malkovich 10)Zakochany bez pamięci 10)Ojciec chrzestny itd. :P

BlackDog 
Tyler Durden

Wysłany: 2006-08-23, 16:02   

Wiem, że w pierwszej części nie było go tyle, dlatego też uważam, że dwójka była lepsza :) Ja nie lecę na Wiewióra, chociaż zależy jak na to spojrzeć :) Ale lubię go z pewnego konkretnego powodu, którego tu nie wyjawię, dla zachowania bezpieczeństwa :)

skiszony 
Indiana Jones

Wysłany: 2006-08-23, 16:04   

robi się ciekawie :D jak dla mnie Sid "Władca ognia" jest jednak bardziej złożoną osobowością i jego wolę :D nie mówiąc już o Mańku marnym i Diego :)

BlackDog 
Tyler Durden

Wysłany: 2006-08-23, 16:07   

Ja nie lubię zbytnio Mańka, jakiś taki niewyraźny jak dla mnie, ale Sida lubię bardzo jest to IMO poza Wiewiórem najlepsza postać z EL. Ale nie mówię, ze nie lubię reszty - wsyzscy są ciekawi i śmieszni :)

skiszony 
Indiana Jones

Wysłany: 2006-08-23, 16:22   

czyli tak ogólnie to się dogadujemy :P a Maniek spoko, bo Melancholik i za to go lubię :D

Gabriel 
Indiana Jones

Wysłany: 2006-08-23, 16:28   

Ej..Maniek fajny bo zrzęda..a ja takich lubię :D

BlackDog 
Tyler Durden

Wysłany: 2006-08-23, 16:29   

Zrzęda, nie zrzęda nie lubie go ;p A skoro lubisz zrzędy, to odsyłam do mojego dziadka ;)

Gabriel 
Indiana Jones

Wysłany: 2006-08-23, 16:32   

Ale ja lubię zrzędy z tym czymś...lubię skiszonego :D i pare innych zrzęd..

Iwa 
Jack Sparrow

Wysłany: 2006-08-23, 18:48   
   Opis: "Słuchawki na uszach, ale nie słucham niczego. Dlaczego? Bo słucham muzyki miasta mego."

Niestety, tak wyszło, że nie obejrzałam drugiej części "Epoki lodowcowej". Jednak jedynka była świetna! Moim zdaniem jednak nie lepsza od "Shreka". Tak jak większości, najbardziej podobał mi się Wiewiór. :-D Zresztą Sid też był śmieszny. "Szyszunia". Haha :-D A Maniek jest dla mnie neutralny.

Dusqmad 
Administrator

Imię: Michał
Wysłany: 2006-08-24, 03:23   
   Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy

BlackDog napisał/a:
Ja nie lubię zbytnio Mańka

Mnie też irytuje, jak zresztą wiele osób którym nic nigdy się nie podoba...

BlackDog napisał/a:
On dodaje uroku temu filmowi, jest po prostu cudowny ;p

Nie oglądałem dwójki, więc trudno mi tu cokolwiek mówić, ale dla mnie takie dość umiarkowane pokazanie wiewióra w jedynce było raczej zaletą. Zawsze wyskakiwał wtedy kiedy byłem już nieco zmęczony śledzeniem przygód innych bohaterów i sprawdzał się dobrze jako taki przerywnik nie bardzo wyobrażam sobie dodanie mu ważniejszej roli, wydaje mi się, że w ten sposób straci część swojego uroku. Trudno jednak gdybać, pasowałoby to wreszcie oglądnąć :)

witch 
Vincent Vega

Imię: Justyna
Wysłany: 2006-11-27, 18:43   

Dusqmad napisał/a:
Zawsze wyskakiwał wtedy kiedy byłem już nieco zmęczony śledzeniem przygód innych bohaterów

Mnie to wcale nie męczyło!Kiedy oglądałam 1 poraz pierwszy nieźle się uśmiałam.Co do 2 to zawiodłam się troche.1 zazwyczaj są lepsze od 2

Freddy K. 
Jack Sparrow

Imię: Rafał
Wysłany: 2006-11-28, 16:10   

Fajna. Nie jest, aż taka dobra jak "Shrek" czy "Potwory i S-ka" (według mnie), ale przyjemnie się ogląda. Ja tam lubię wszystkich bohaterów. Najlepszy początek :D Scratchy (czy jak się zwie ta prehistoryczna wiewiórka) jest najlepsza :) Ciekawe, kto się choć trochę nie pośmiał z niego :) Dawno nie oglądałem tego, a mam na VHS. Może odświeżę sobie ten film :)

Odpowiedz do tematu