Imię: Michał
Wysłany: 2006-11-25, 22:32 Dochodzenie Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy
Cytat:
Info o filmie:
reżyseria: Michael Caton-Jones
scenariusz: Ken Hixon
zdjęcia: Karl Walter Lindenlaub, Declan Quinn
muzyka: John Murphy
gatunek: dramat/kryminał
data premiery: 2003-04-18 (Polska) , 2002-09-06 (Świat)
obsada: Robert de Niro, Frances McDormand, James Franco, Eliza Dushku
Fabuła: Vincent Lamarca, policjant, którego ojciec w latach 50 XX w. został skazany na karę śmierci za porwanie dziecka odkrywa z przerażeniem, że jego własny syn jest mordercą.
(żródło: filmweb.pl)
Kapitalny film, jeden z niewielu dobrych, które lecą ostatnio w telewizji, a których nie oglądałem . Przede wszystkim świetnie zagrany, ale widząc nazwisko de Niro w obsadzie (co notabene było głównym bodźcem popychającym mnie w kierunku telewizora) trudno się było tego nie spodziewać. Jednak nie tylko on umiał mnie tu do siebie przekonać. Również świetnie wypada James Franco jako Joey LaMarca. Bardzo dobrze udało mu się wykreować rolę tragicznego bohatera - małolata-ćpuna, cierpiącego z powodu sytuacji w rodzinie, który pod wpływem narkotyków we własnej obronie zabija dealera. Widać w nim te wszystkie uczucia: żal, wątpliwości... Przyznam, że spodobała mi się historia opowiedziana przez Michaela Catona-Jonesa - mówi nam coś o działaniach policji, pokazuje jak różni ludzie w niej działają, kim jest dla nich ścigany, ale również świetnie spisuje się jako dramat. Polecam i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że Ci, którzy w godzinach emisji mieli inne zajęcia mają czego żałować
_________________ "Widziałem ślimaka pełznącego po krawędzi brzytwy. To mój sen, mój koszmar: brnie, pełźnie i nie ginie"