Forum Filmowe, Recenzje filmów, Lost: Zagubieni | U nas nie znajdziesz pirackich kopii filmów - ZERO DOWNLOADU, TYLKO DYSKUSJE!

FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Mapa forum | RSS | Zaproś
Rejestracja | Zaloguj
 Ogłoszenie 
Podążaj za Filmowo.net na portalach społecznościowych! Poprzez nie informujemy o nowych artykułach i aktualnościach:

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Siedem dusz
Autor Wiadomość
Aquariia 
Tyler Durden

Imię: Monika
Wysłany: 2009-07-26, 16:59   Siedem dusz

Siedem dusz

Info o filmie:
reżyseria: Gabriele Muccino
scenariusz: Grant Nieporte
zdjęcia: Philippe Le Sourd
muzyka: Angelo Milli
produkcja: USA
data premiery: 2009-03-13 (Polska) , 2008-12-19 (Świat)
obsada: Will Smith, Rosario Dawson

Fabuła:
Film Siedem dusz to pełna tajemnic zaskakująca historia miłosna, która zadaje prowokacyjne pytania na temat życia i śmierci, żalu i przebaczenia, przyjaźni, miłości i odkupienia. Opowiada o związkach, które w bardzo nieoczekiwany sposób łączą ze sobą ludzkie losy. To poruszającą opowieść o człowieku nękanym pewną tajemnicą, który decyduje się odkupić swoje winy drastycznie zmieniając życie siedmiu zupełnie obcych sobie osób. Kiedy już wprowadza swój plan w czyn, nic nie jest w stanie zmienić jego postanowienia. A może tak mu się tylko wydaje... Ben Thomas/Will Smith/ nigdy nie spodziewałby się tego, że zakocha się w jednej z nieznajomych i to właśnie ona zacznie go zmieniać. (żródło: filmweb.pl)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uważam Siedem dusz za film warty poświęcenie dwóch godzin. Czytałam opinię, że film jest przewidywalny, ale ja nie czytałam żadnego opisu przed oglądaniem. Właściwie prawie nie wiedziałam o czym jest film. Na początku nie bardzo wiadomo o co chodzi. Kilka nie związanych ze sobą sytuacji nie prowadzących do niczego.
Z jednej strony mamy obraz wychudzonego, okrutnego pracownika urzędu podatkowo, który wyżywa się na niewidomym niczego winnym facecie, a z drugiej strony człowiek który bez prawie żadnych pytań odracza spłacenie podatków Emily.
Wraz z dalszym oglądaniem można stwierdzić, że Ben jest pozytywnym bohaterem. Podobał mi się niebanalny wątek miłosny. Bardzo dobrze odegrane role przez Willa Smitha i Rosario Dawson.
Postać samego Bena jest interesująca. Samobójstwa zawsze kojarzyły mi się z impulsem, a Ben postanowił umrzeć, przygotowywał się na to długo i przez tak długi czas nie zmienił zdania i nie zawahał się. Przez cały film podąża do swojego celu. Nie rozumiem tylko postaci znajomego który pomógł Benowi umrzeć. Jak można pozwolić umrzeć przyjacielowi?
Scena śmierci z meduzą nie była godna uwagi, ale Ben pewnie nie znalazł prostszego sposobu na śmierć bez "uszkodzenia" ciała.
Mam jeszcze zastrzeżenia co do samej końcówki. Jak widać amerykanie nie wiedzą kiedy skończyć film. Nie rozumiem po co spotkanie Emily z niewidomym facetem(nie pamiętam imienia) pod koniec. I dlaczego on miał by znać Emily skoro nigdy nawet nie spotkał się z Benem. Rozumiem, że mogli się skontaktować jakoś na koniec, ale po co to wszystko?

Ogólnie film nie wybija się szczególnie swoją fabułą, ale na pewno jest godny poświęcenia uwagi.

Odpowiedz do tematu