Forum Filmowe, Recenzje filmów, Lost: Zagubieni | U nas nie znajdziesz pirackich kopii filmów - ZERO DOWNLOADU, TYLKO DYSKUSJE!

FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Mapa forum | RSS | Zaproś
Rejestracja | Zaloguj
 Ogłoszenie 
Podążaj za Filmowo.net na portalach społecznościowych! Poprzez nie informujemy o nowych artykułach i aktualnościach:

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Coś
Autor Wiadomość
Sasori 
Forrest Gump

Wysłany: 2008-04-04, 22:00   Coś
   Opis: "W niebie brak wszystkich interesujących ludzi." Fryderyk Nietzsche

Info o filmie:

reżyseria: John Carpenter
scenariusz: Bill Lancaster
zdjęcia: Dean Cundey
muzyka: Ennio Morricone
pordukcja: USA
data premiery: 1982-06-25 (Świat)
obsada: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David, Richard A. Dysart

Fabuła:
Akcja toczy się zimą 1982 r. w odciętej od świata bazie naukowej na Antarktydzie. Śmierć sieje tam Obcy - przybysz z nieznanej planety, którego pojazd rozbił się niegdyś na Ziemi i który właśnie teraz zbudzony został z lodowego snu. Ma on umiejętność nieustannej zmiany kształtów. Ponieważ egzystuje wyłącznie we wnętrzu żywego organizmu próbuje upodobnić się do swego nosiciela. Zaczyna od psa, kończy na człowieku. filmweb.pl

Opinia:
Jak dla mnie jeden z najlepszych horrorów jaki dano mi ujrzeć. Carpenter po raz kolejny udowodnił, że świetnym reżyserem jest i potrafi zbudować genialny klimat. Efekty, chociaż nie dzisiejsze wciąż potrafią zrobić wrażenie i świetnie oddają smak filmu .Do tego na wielkie uznanie zasługuje muzyka, która wtrąca swoje trzy grosze. Kurt Russell świetnie spisuje się w swojej roli nieugiętego i bardzo przezornego MacReady’ego. Prawdziwym plusem jest dla mnie gra o życie, która toczy się między członkami bazy naukowej. Tak naprawdę nie można przewidzieć kto jest zdrowy a kto jest nosicielem. Z pozoru ten, kto zachowuje się dziwnie jest głównym podejrzanym a po chwili okazuje się, że był „czysty”. Do tego świetne zakończenie, którego nie będę zdradzać ale podkreślę tylko, że właśnie tego typu „ending” jest świetnym zakończeniem dla prawie każdego horroru. Gorąco polecam.
Moje Ulubione Filmy: Forrest Gump, Lista Schindlera, Miasto Boga, Człowiek z Blizną, Requiem dla Snu, To nie jest kraj dla starych ludzi, Pulp Fiction, Czas Apokalipsy, Siedmiu Samurajów, Leon Zawodowiec :)

Goro Gondo 
Jack Sparrow

Imię: Hubert
Wysłany: 2010-10-11, 14:59   

Według mnie też bardzo ładny horror z mega klimatem. Klasyczna rola Kurta. Sprawna reżyseria i dobra muzyka. Jednak wszystko to przyćmiły arcygenialne efekty specjalne. Chyba jeden z najlepszych horrorów na świecie, Piła może się schować.
Frankenstain kontra Baragon - 8/10
Pojedynek Potworów - 9/10
Ucieczka King Konga - 5/10

Dusqmad 
Administrator

Imię: Michał
Wysłany: 2010-10-17, 22:46   
   Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy

Jeden z moich ulubionych horrorów, maestria klimatu!
W ogóle polecam całą filmografię Johna Carpentera, nie tylko te najlepsze jak "Coś".

Goro Gondo 
Jack Sparrow

Imię: Hubert
Wysłany: 2010-10-18, 15:07   

Ja oglądałem kilka jego filmów. Najlepsze jest Coś, Escape from NY i Atak na Posterunek 13.
Frankenstain kontra Baragon - 8/10
Pojedynek Potworów - 9/10
Ucieczka King Konga - 5/10

Set Harth 
Jack Sparrow

Wysłany: 2011-09-08, 19:54   

Świetny film z dobrymi efektami, trafioną obsadą i genialną muzyką Ennio Morricone - jednego z najwybitniejszych żyjących obecnie kompozytorów (polecam jeszcze jego muzykę do filmu "Misja", też świetna).

Odpowiedz do tematu