Forum Filmowe, Recenzje filmów, Lost: Zagubieni | U nas nie znajdziesz pirackich kopii filmów - ZERO DOWNLOADU, TYLKO DYSKUSJE!

FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Mapa forum | RSS | Zaproś
Rejestracja | Zaloguj
 Ogłoszenie 
Podążaj za Filmowo.net na portalach społecznościowych! Poprzez nie informujemy o nowych artykułach i aktualnościach:

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Gattaca - Szok przyszłości
Autor Wiadomość
yrek 
Tyler Durden

Wysłany: 2008-02-19, 15:57   Gattaca - Szok przyszłości

Reżyseria: Andrew Niccol
Scenariusz: Andrew Niccol
Zdjęcia: Sławomir Idziak
Muzyka: Michael Nyman
Obsada: Ethan Hawke, Jude Law, Uma Thurman

Rzecz dzieje się w niedalekiej przyszłości. Rozwój genetyki sprawił, że stała się ona kryterium przynależności społecznej i podstawą selekcji ludzi na gorszych (invalid) i lepszych (valid), a w ślad za tym z góry przesądza o możliwościach ich kariery i perspektywach rozwoju. W takiej rzeczywistości osoby spłodzone naturalna drogą, jak główny bohater (w tej roli znakomity Ethan Hawke) a nie na zamówienie i z eliminacją wszelkich możliwych wad, wydaja się nie mieć żadnych szans na przeżycie. Jak się okazuje z genów nie sposób wyczytać całej przyszłości. Ludzka siła woli i spryt umożliwiają przezwyciężenie swych wad i realizacje marzeń. "Gattaca" podejmuje bardzo ważne i dyskutowane obecnie na całym świecie problemy związane z rozwojem genetyki. Ale to nade wszystko dobrze zrealizowana i wciągajaca opowieść o człowieku, który udowodnił, że nie jest z "zasady DNA" gorszy, chociaż w tym celu zmuszony był dokonać pewnego oszustwa. (filmweb)

Nie jestem fanem filmów Sc-Fi i by potwierdzić regułę ten film jest wyjątkiem. Jeden z moich ulubionych filmów ogólnie. W zasadzie opis powyżej w pelni oddaje moją opinię. Film pokazuję zaparcie człowieka w dążeniu do wyznaczonego celu. Jak ważne w życiu człowieka może być pasja i co zdziałać może wiara w siebie. A także, że nie wszystko jest z góry ustalone lecz sami kreujemy swoją przyszłość. Polecam

Rubenos 
Darth Vader

Imię: Robert
Nazwisko: Horszczaruk
Wysłany: 2008-03-03, 22:19   

Ooj dawno ten film oglądałem. W pamięci utkwiła mi przede wszystkim sugestywna atmosfera, którą potęgował klimatyczny podkład muzyczny. I ta scena pojedynku pływackiego braci... Szkoda że w S-F przeważają filmy koncentrujące się przede wszystkim na efektownej sieczce, gdzie prym wiedzie oczywiście seria SW. Jak dla mnie obrazy typu "Gattaca", czy "Blade Runner" stanowią właśnie prawdziwą esencję gatunku. Niestety "prawo mas" ma swoje do powiedzenia.

Odpowiedz do tematu