Imię: Michał
Wysłany: 2006-08-02, 07:08 Aforyzmy, sentencje, myśli, cytaty... Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona."
Albert Einstein
"Kto nie przeszedł przez szkołę bólu, jest jak analfabeta przed księgą życia."
Zenta Maurina Raudive
"Cynik jest to człowiek, który zna cenę wszystkiego i wartość niczego."
Oscar Wilde
"Pesymistą jest ten, kto przedwcześnie ujawnia prawdę."
Cyrano de Bergerac
"Dusza jest w naszym ciele, jak pająk w swej sieci. Nie może się on poruszyć, nie wprawiając w ruch daleko rozpiętych nitek pajęczyny, ale i na odwrót, nie sposób wprawić w ruch którejkolwiek z tych nici nie poruszając pająka."
"Kapitał skromności przynosi zawsze wysokie procenty."
"Kto chce rządzić ludźmi, nie powinien ich gnać przed sobą, lecz sprawić, by podążali za nim."
"Nie znajduję nic, co byłoby trudniejsze niż błyszczeć inteligencją wśród głupców. "
"Prawa natykają się zawsze na namiętności i na przesądy prawodawcy. Czasami przechodzą przez nie i barwią się od nich; czasem utkwią w nich i wrosną w nie. "
"Wolność polityczna nie polega na tym, aby robić to, co się chce. W państwie, tzn. w społeczności, w której są prawa, wolność może polegać jedynie na tym, aby móc czynić to, czego się powinno chcieć, a nie być zmuszonym czynić tego, czego się nie powinno chcieć. "
Monteskiusz
_________________ "Widziałem ślimaka pełznącego po krawędzi brzytwy. To mój sen, mój koszmar: brnie, pełźnie i nie ginie"
Imię: Michał
Wysłany: 2006-10-14, 12:51
Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy
Człowieczeństwo, moi panowie, jest podporządkowane giełdzie milionerów, jeśli ktoś rozporządza takim kapitałem jak mój, stać go na stworzenie sobie własnego ładu świata. Świat ze mnie zrobił dziwkę teraz ja zrobię z niego burdel. Kto nie może bulić, a pragnie uczestniczyć w rozkoszach życia, ten musi zgiąć kark. Wy pragniecie uczestniczyć w rozkoszach życia. Uczciwy jest tylko ten, kto płaci. A ja płacę. Miastu Güllen – za morderstwo, koniunkturą – za jednego trupa.
Friedrich Dürrenmatt
_________________ "Widziałem ślimaka pełznącego po krawędzi brzytwy. To mój sen, mój koszmar: brnie, pełźnie i nie ginie"
Imię: Monika
Wysłany: 2006-10-14, 14:45
"Więcej jest rzeczy na ziemi i niebie, niż się śniło waszym filozofom" - William Shakespeare
"Bez cierpienia nie rozumie się szcześcia" - Fiodor Dostojewski
"Jeśli ktoś nie dba zbytnio o prawdę w sprawach drobnych nie można mu ufać w sprawach istotnych" - Albert Einstein
"Kto życia nie ceni nie wart go" - Leonardo Da Vinci
"Chodzisz do pracy której nie lubisz żeby kupować rzeczy których nie potrzebujesz" - z Fight Club
Dobry szpieg nie pracuje dla pieniędzy. Dla pieniędzy pracują źli szpiedzy, a takich Amerykanie mają kilka dywizji- Ian Fleming w powieści "Pozdrowienia z Rosji"
Nie ma na świecie człowieka, który uchroniłby się przed kulą prawdziwego zawodowca- Frederick Forsyth w powieści "Dzień Szakala"
Kto się boi, jest niewolnikiem- Seneka
Czym jest miłość kobiety i mężczyzny? Korkiem i butelką- James Joyce w powieści "Ulisses"
Niech nienawidzą, byleby się bali- Kaligula
100 milionów dolarów na film? Gdybym miał 100 milionów najechałbym jakiś kraj- Clint Eastwood
Imię: Iza
Wysłany: 2007-06-28, 11:04
Opis: Zagoniły się w szaleństwie myśli złożone, marzenia bezsenne.
Cytaty pochodzą z Małego Księcia A. de Saint-Exuperego.
1. ''Idąc prosto przed siebie nie można zajść daleko...''
2. ''Wśród ludzi jest się także samotnym.''
3. ''Poznaje się tylko to, co się oswoi.''
4. ''Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.''
5. ''Stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś.''
6. ''Znacznie trudniej jest sądzać siebie niż bliźniego. Jeśli potrafisz dobrze siebie osądzać, będziesz naprawdę mądry.''
7. ''Od każdego należy tylko tego wymagać, co można z siebie dać.''
W ciągu jednego dnia zrobiłem tyle, ile Robert Kennedy nie zrobił w czasie całego swego życia- Sirhan Sirhan, cytat ten pojawił się w "Na linii ognia".
Tego dnia The Beatles są popularniejsi od Jezusa Chrystusa- John Lennon
Marylin Manson mysli, że robi się na kobietę, bo ma damskie imię i się maluje. Ależ to oryginalne- Alice Cooper
Imię: Monika
Wysłany: 2007-07-13, 22:56
"Klasyka, to to, co wszyscy chcieliby przeczytać i czego nikt nie czyta" Mark Twain
"Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy" Lew Tołstoj
''Zwyciężać mogą ci, którzy wierzą,że mogą'' Wergiliusz
Od wzniosłości do śmieszności jest tylko jeden krok-Napoleon I Bonaparte;
Otóż przyszły idy!/Owszem, ale jeszcze nie przeszły-rozmowa Juliusza Cezara z wieszczkiem, który ostrzegał go przed idami marcowymi (podczas których Cezar został zamordowany);
Zważcie bacznie jak trudno cudzołożyć-Horacy
Polityka to nie jest marzycielska rzecz-Stanisław Wyspiański