Imię: Michał
Wysłany: 2006-12-25, 11:23 Święta Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy
Co sądzicie o świętach Święta Bożego Narodzenia?
Ja świąt nienawidzę. Widok dzieci z błyskiem pazerności na prezenty w oczach, wyprzedaże choinek rozpoczynające się w hipermarketach już na przełomie października i listopada, świąteczne promocje, dekoracje... Mało rzeczy jest w stanie tak trafiać człowieka.
Święta to jednak nie tylko komercja, ale również czas spędzony z rodziną, czas pokoju i wzajemnego składania sobie życzeń. Jeszcze gorsza strona medalu, jak dla mnie. Nie znoszę tej cukierkowej atmosfery, mnóstwa rodzinnych spotkań i wzajemnego składania sobie życzeń. Dobrze, że powstało coś takiego jak "Zły Mikołaj", działa jak odtrutka .
_________________ "Widziałem ślimaka pełznącego po krawędzi brzytwy. To mój sen, mój koszmar: brnie, pełźnie i nie ginie"
Imię: Iza
Wysłany: 2006-12-25, 11:37
Opis: Zagoniły się w szaleństwie myśli złożone, marzenia bezsenne.
Święta Bożego Narodzenia to dla mnie taki czas odpoczynku od szkoły, na który czekam z utęsknieniem. Lubię Wigilię klasową, podczas której siedzimy wokół złączonych ławek, pijemy barszczyk i jemy coś, co ktoś przyniesie. Nie za bardzo lubię składać życzenia... to takie trochę wymuszone. Najgorzej jest z dziadkami albo nauczycielami.
Wczorajszy wieczór spędziłam z rodzicami i siostrą. Było fajnie, rodzinnie, na nastrój nie narzekam.
Mnie też denerwują ozdoby i choinki w supermarketach już w listopadzie. Jakby powiesili ozdoby w grudniu, całkiem inaczej wyczuwałoby się atmosferę świąt.
Ale święta lubię i nic nie wskazuje na to, że przestanę
Wysłany: 2006-12-25, 11:42
Opis: Is mocking bird my lullabies?
Ja też Świąt nie lubię, bo jak dla mnie wszystko to jest za bardzo cukierkowe i infantylne. Udawana rodzinna atmosfera, a tak naprawdę każdy tylko mysli: "Kiedy się to wreszcie skończy". Składanie życzeń? Zawsze tylko "wszystkiego najlepszego", jeszcze nigdy nie powiedziałem nic więcej.
Wysłany: 2006-12-25, 11:43
Wczoraj rozpędziłam się, siostrze już znalezienia pracy życzyłam, a mój tata na to, że takie życzenia to w Sylwestra składamy. No i ograniczyłam się do ,,Wszystkiego najlepszego'' i zasiedliśmy do wieczerzy. Ale za tym mógł przemawiać głód, bo oboje już nieźle spragnieni jedzonka byliśmy.
Wysłany: 2006-12-25, 11:51
Co do jedzonka na Wigilię to nie przyprawia mnie ono o jakąś wielką radość, bo ryb nie lubię, barszczu też nie, a więc zostają jedynie pierogi i grzybowa. Zdecydowanie lepsze są następne dni Świąt gdzie na stole pojawia się już mięso, a więc jest co jeść.
Imię: Monika
Wysłany: 2006-12-25, 17:53
Raczej lubię święta. Ale w sklepach to przesada. No i co druga piosenka w radiu świąteczna . Dla mnie święta są odpoczynkiem od szkoły co było mi w tym roku bardzo potrzebne (myślałam, że szału dostanę) A po świętach będą nowe siły na wytrzymanie jakoś z nauczycielami. Co do spotkań z rodziną to widziałam tą którą widuje codziennie w domu więc nic nadzwyczajnego. Chciaż na klasowej wigilli było fajnie.
Wysłany: 2006-12-26, 14:06
A właśnie, na jaką potrawę najbardziej czekaliście przy wigilijnym stole? Ja na pierogi z kapustą i grzybami. Po prostu mniam!
Aquariia, co do tych piosenek świątecznych to się zgodzę. Dziwne, szczególnie, jeśli najpierw leci kolęda wykonana przez Arkę Noego, a zaraz potem Madonna. Doświadczyłam wczoraj.
Wysłany: 2006-12-26, 14:30
Na Trójce znakomite świąteczne piosenki puszczali Wojciech Mann i jeszcze jakis facet, którego nazwiska nie zdołałem zapamiętać. Do tego wszystkiego komentarze z odrobiną inteligentnego humoru - znakomita rzecz do słuchania. Najlepsze było jak przeczytali e-mail od słuchacza: "Czemu Panowie tak nienormalnie rozmawiają". Już nie pamiętam jak to skomentowali, ale było z czego się pośmiać. Jak by ktoś chciał ich posłuchać to w każdą niedzielę o bodajże 10.
Wysłany: 2006-12-27, 22:09
Opis: People in Hell just want a drink of water
Dla mnie, człowieka wierzącego, święta to przede wszystkim uczczenie narodzin mojego Boga a nie "żarcie" i oglądanie po raz 100 "Kevina". Jest to także czas, kiedy mogę się wyciszyć, zrobić kika rzeczy, które zawsze odkładałem "na później" i zastanowić się w jakim punkcie mojego życia się znalazłem.
W te święta urodziło się dziecko mojej przyjaciólki i przyjaciela co nadaje im jeszcze większego znaczenia.
Nigdy nie składam nikomu rzyczen i sam ich nie przyjmuję. Lubię jednak to, co niektórzy nazywają "kiczem"; czyli choinkę na przykład, którą sam zawsze ubieram 22.12. Zreszta odrobina kiczu raz do roku nikomu nie zaszkodzi, bo "nawet buntować trzeba się z głową"
Do prawdziwych Świąt trzeba raczej dorosnąć i myślę, że z czasem także inne osoby będa postrzegac je inaczej.
_________________ I'm caught between two different worlds
Ja świąt nienawidzę. Widok dzieci z błyskiem pazerności na prezenty w oczach, wyprzedaże choinek rozpoczynające się w hipermarketach już na przełomie października i listopada, świąteczne promocje, dekoracje... Mało rzeczy jest w stanie tak trafiać człowieka.
Święta to jednak nie tylko komercja, ale również czas spędzony z rodziną, czas pokoju i wzajemnego składania sobie życzeń. Jeszcze gorsza strona medalu, jak dla mnie. Nie znoszę tej cukierkowej atmosfery, mnóstwa rodzinnych spotkań i wzajemnego składania sobie życzeń. Dobrze, że powstało coś takiego jak "Zły Mikołaj", działa jak odtrutka .
do-kład-nie.
znaczy święta osobiście lubię. ale ta bieganina... zalatanie... skomercjalizowanie świąt mija się z celem, bo co to wtedy za święta ano takie właśnie, jakie my obchodzimy, niestety.
ja z racji swojego wegetarianizmu miałem ciężko znaleźć coś dla siebie na stole ale jednak się udało. pierogi, kapusta z grochem, barszcz z grzybami - pychoty
_________________ top 10 1)Pulp fiction 2)Oldboy 3)Matrix 4)Scarface 5)Fight club 6)25. godzina 7)Sin city 8)Gangi Nowego Jorku 9)Adaptacja 10)Być jak John Malkovich 10)Zakochany bez pamięci 10)Ojciec chrzestny itd.