Imię: Robert
Nazwisko: Horszczaruk
Wiek: 22 Dołączył: 03 Sie 2006 Posty: 706 Skąd: z Kosmosu
Wysłany: 2006-12-17, 18:30 Hero
Info o filmie:
reżyseria: Yimou Zhang
scenariusz: Feng Li , Bin Wang
zdjęcia: Christopher Doyle
muzyka: Dun Tan
Gatunek: Dramat, Kostiumowy
data premiery: 2003-09-05 (Polska) , 2002-10-24 (Świat)
Obsada: Maggie Cheung, Jet Li
Fabuła
"Akcja filmu dzieje się podczas wewnętrznej wojny. Kraj jest podzielony na siedem królestw: Qin, Zhao, Han, Wei, Yan, Chu i Qi. Przez lata królestwa te walczą między sobą o dominację. Dla zwykłych ludzi są to lata śmierci i cierpienia.
Władcy poszczególnych królestw dążą do zjednoczenia Chin za wszelką cenę. W walce tej najbardziej zdeterminowany jest król prowincji Qin. Ma on wręcz obsesję bycia Pierwszym Imperatorem. Jednak na jego życie polują Zamachowcy z pozostałych stanów. Nikt jednak nie wzbudza tyle strachu ile trzej legendarni Zamachowcy: Złamany Miecz, Śnieżynka i Niebo. Każdemu, komu uda się pokonać któregokolwiek z nich Król prowincji Qin obiecuje ogromną władzę, góry złota i możliwość spotkania się z nim samym.
Schwytanie Zamachowców jest jednak prawie niemożliwe. Przez dziesięć lat nikt więc nawet nie zbliżył się do zdobycia nagrody. Dlatego też kiedy tajemniczy stróż prawa - Bezimienny przybywa do pałacu dźwigając legendarną broń uśmierconych Zamachowców, Król niecierpliwie oczekuje szczegółowej opowieści. Siedząc w pałacu, dosłownie kilka kroków od Króla, Bezimienny zaczyna swą opowieść. Król chłonie każde słowo tej niecodziennej opowieści. Nagle dzieje się coś zupełnie nieoczekiwanego: Król zaczyna mówić własną wersję historii Bezimiennego, mówi o tym, po co tak naprawdę Bezimienny przyszedł do niego. Wydaje się, że
w tej historii nic nie jest oczywiste, a prawie wszystko tajemnicze..." ( Źródło: filmweb.pl)
Znakomity film, przepełniony symboliką. W zależności od kontekstu sceny zmieniała się również kolorystyka oznaczająca stany uczuciowe. Ciekawa fabuła z bardzo dobrze naszkicowanymi postaciami. Film można różnie interpretować, m.in zawarty jest tutaj konflikt pomiędzy prywatą- zemstą a losem prostego ludu. Całość uzupelniona przepiękną choreogafią. Gorąco polecam!
Świetny film, powalający swoim pięknem. To co widzimy jest po prostu wspaniałe. Fabuła niezwykle ciekawa, a wszystko oprawione zostało niesamowitymi walkami. Ci, którym podobał się "Przyczajony tygrys, ukryty smok" powinni ten film po prostu zobaczyć.
Świetny film, powalający swoim pięknem. To co widzimy jest po prostu wspaniałe. Fabuła niezwykle ciekawa, a wszystko oprawione zostało niesamowitymi walkami. Ci, którym podobał się "Przyczajony tygrys, ukryty smok" powinni ten film po prostu zobaczyć.
dokładnie. moja ulubiona scena to ta, w której tysiące strzał są niszczone w locie mieczami wojowników. miód
_________________ top 10 1)Pulp fiction 2)Oldboy 3)Matrix 4)Scarface 5)Fight club 6)25. godzina 7)Sin city 8)Gangi Nowego Jorku 9)Adaptacja 10)Być jak John Malkovich 10)Zakochany bez pamięci 10)Ojciec chrzestny itd.
Imię: Monika
Wysłany: 2007-02-03, 21:49
Cytat:
dokładnie. moja ulubiona scena to ta, w której tysiące strzał są niszczone w locie mieczami wojowników. miód
Popieram, coś pięknego. Oprócz tego podobał mi się scena jak Bezimienny miał trafić mieczem w strzałę poza tym wszystkie sceny walki były fenomenalne.
Podobały mi się również zmiany kolorystyki w poszczególnych scenach. Od wizualnej strony film jest genialny. Bardzo fajna klimatyczna muzyka. I bardzo dobry Tony Leung Chiu Wai.
Ogólnie mówiąc film cudo. To kończe bo mi się pochwalne przymiotniki kończą. Polecam
Wysłany: 2007-02-05, 13:33
Opis: "W ciągu całego życia człowiek nie tyle jest, ile stwarza siebie."
Pomimo tego że nie znoszę tego całego Kung-Fu to tez wiele dobrego o tym filmie muszę powiedzieć. Sceptycznie podchodzę do chińszczyzny, za zupkami też nie przepadam... ;-p Ale trudno odmówić temu obrazowi klimatu, bardzo ciekawa wciągająca fabuła, do tego wspaniała orientalna muzyka. To wszystko sprawia że przymknę oko na realizm walk, w końcu Kung-Fu to część chińskiej kultury i nie mogło tego w tym filmie zabraknąć, tak musiało poprostu być.
_________________ Ostatnio obejrzane (po raz pierwszy): 1.Schindler List - 9/10 2. Wyspa Tajemnic - 9/10 3. Prawo Zemsty - 7/10 4. Gamer - 6/10 5. P.S. Kocham Cię - 8/10
Ładne kolorowe i nic ponad to. Najbardziej rozczarowały mnie walki, w wielu miejscach przesadzili i za bardzo udziwnili. Całość tak poważna i nadęta, że aż męcząca. Film mocno średni.