Info o filmie:
Reżyseria: David Twohy
Scenariusz:
Zdjęcia: David Eggby
Muzyka: Graeme Revell
Produkcja: USA
Gatunek: Science fiction
data premiery: 2000-06-02 (Polska) , 2000-02-18 (Świat)
Obsada: Claudia Black, Simon Burke, Keith David, Vin Diesel, Lewis Fitz-Gerald, Rhiana Griffith, Cole Hauser, Radha Mitchell, John Moore, Sam Sari
Fabula Statek kosmiczny przewożący więźnia-mordercę ulega awarii. Podczas przymusowego lądowania na nieznanej planecie dochodzi do katastrofy. Ci, którzy przeżyli, znaleźli się w trudnej sytuacji. Planeta jest piaszczysta i pozbawiona roślinności. Panuje na niej nieznośny upał. A noc zapada tu raz na 22 lata. Gdy wreszcie nastają ciemności, wraz z nimi pojawiają się okrutni drapieżcy, którzy rozpoczynają polowanie na rozbitków. (źródło: filmweb.pl)
„Pitch Black” to bez wątpienia jeden z filmów, którego fenomenu raczej nie jestem w stanie zrozumieć. Sam film nie ma zbyt wiele do zaoferowania. Scenariusz jest bardzo typowy. Ot taki „Obcy” w trochę innych klimatach i otoczeniu, a nawet na większą skalę. Podobnie jest w przypadku scenografii, która wyraźnie odzwierciedla niski budżet. Różnie jest też z dialogami. Jedne wyjątkowo infantylne, inne zaś zapadają w pamięć (szczególnie te związane z podejściem Riddicka do wiary). W sumie jestem w stanie pokusić się o stwierdzenie, że gdyby nie świetna, pełna charyzmy i jedna na milion postać Riddicka oraz Vin Diesel, który odegrał niebanalną rolę w jej kreowaniu całość byłaby zupełnie inna i do bólu przypominała filmy w klimacie science fiction, które debiutują na kasetach VHS. W tym tkwi zapewne cały klucz do sukcesu. Te dwa elementy bez wątpienia mogły sprawić, że większość widzów przymknęła oko na całą tą historię.
A co Wy sądzicie o tym filmie? Odbieracie go podobnie, jak ja, czy też podobnie jak wielu innych zaliczacie do tych kultowych mimo czasu, który minął od premiery?
_________________ "Widziałem ślimaka pełznącego po krawędzi brzytwy. To mój sen, mój koszmar: brnie, pełźnie i nie ginie"
Imię: karol
Wysłany: 2006-08-11, 19:23
Pitch Black ma dwie zalety: zdjęcia (m.in. zabawy operatora z techniką ujęć) i postać Riddicka (Vin Diesel - bezbłędnie obsadzony). Reszta to pomyje. A szkoda, bo ta ekipa filmowa z przemyślanym i niesztampowym scenariuszem mogłaby zrobić dobre kino. Scenarzystę należałoby wykastrować z chęci pisania.
_________________ - Sam pan mówił, że Strefa to dzieło wysoko rozwiniętej cywilizacji...
- Pewnie też jest nudna, też jakieś prawa, trójkąty, i żadnych skrzatów, i żadnego Boga - to pewne. Bo jeżeli Bóg też jest trójkątem, to już sam nie wiem, co o tym myśleć.
w sumie to nawet mi się ten film podobał (dla niektórych jest kultowy), ale do np. Obcego nie ma startu, a widać podobieństwa. w każdym razie jednak kawał niezłego kina s-f, co udaje się raczej rzadko. a już druga część cierpi na syndrom Wachowskich, niestety.
_________________ top 10 1)Pulp fiction 2)Oldboy 3)Matrix 4)Scarface 5)Fight club 6)25. godzina 7)Sin city 8)Gangi Nowego Jorku 9)Adaptacja 10)Być jak John Malkovich 10)Zakochany bez pamięci 10)Ojciec chrzestny itd.
Imię: Robert
Nazwisko: Horszczaruk
Wiek: 22 Dołączył: 03 Sie 2006 Posty: 706 Skąd: z Kosmosu
Wysłany: 2006-08-25, 18:27
Niezły film, jednak jak poprzednicy wspomnieli, Gdyby zabrakło Riddicka to film niczym niemógłby zainteresować. To on napędza całą akcję. Efekty specjalne ujdą w tłoku. Reszta jest milczeniem...
Wysłany: 2006-09-16, 21:17
"Pitch Black" mnie się całkiem podobał, głównie ze względu na postać Riddicka - imo jedna z najbardziej charakterystycznych w tej kategorii kina (sf). Co zaś się tyczy filmu - trochę wtórny ten pomysł z obcymi, zwłaszcza że nie powalają niestety na kolana - przynajmniej nie tak jak xenomorphy z wspomnianego wyżej filmu "Obcy" - klasyki gatunku zresztą Ale twórcy musieli się z tym bez wątpienia liczyć, że takie porównania będa miały miejsce. Ja oceniam film na 7/10 - porządne kino sf, nie wymagajace zbyt wiele myślenia, ocenę mocno zawyża sam Riddick - świetny Vin Diesel w tej roli, hehe.
kompletnie nie rozumię ludzi którzy wychwalając w niebiosa Pitch Black, karcą niemiłosiernie Kroniki Riddicka. Ten film nie ma w sobie żadnej cechy, która wynosiła by go ponad średnią. Nawet Riddick, mimo otoczki maszyny do zabijania, okazuje się trochę cipowaty
Wiek: 23 Dołączył: 04 Sie 2006 Posty: 173 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2006-10-03, 19:28
Ten film to proste kino rozrywkowe, bez rewolucji czy innych innowacji. Ja miło spedziłem przy nim czas. Oczywiście dużo w nim kiczu i schematów, ale jeśli każdy film, który nie ma w sobie nowatorstwa uznać jako "do niczego", to takich filmów jest mnnnnnnnnnnnóóóóóóóóstwo
Bardzo lubie kino ambitne, pelne refleksji, ale także lubie się odprężyć przed ekranem. A ten film w moim przypadku takie zadanie spełnił
Podobnie jak to napisał Theoricus spodobała mi się postać Riddick'a; moze Diesel nie miał zbyt trudnej roli, ale jednak mu to pasuje; ostra gadka i akcja w czym się sprawdza najlepiej, film dobry, ale nie zeby uznawać za kultowy, no bez przesady. Spodobał mi się przedstawiony obraz jak i te stworki czy co to tam było (najs)
Wysłany: 2007-07-25, 09:21
Film bardzo kiepski pełen potworów. Gdyby nie postać Riddicka to nigdy bym 'Pitch Black' do końca nie obejrzała. Sympatyczna negatywna postać. Może taka być? Widocznie