Imię: Monika
Wysłany: 2007-06-05, 17:41 Co gryzie Gilberta Grape'a
Info o filmie:
reżyseria - Lasse Hallström
scenariusz - Peter Hedges
zdjęcia - Sven Nykvist
muzyka - Alan Parker , Björn Isfält
gatunek: Komedia obycz.
data premiery: 1993-12-31 (Polska) , 1993-12-17 (Świat)
Obsada: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Juliette Lewis, Mary Steenburgen,
Darlene Cates, Laura Harrington, Mary Kate Schellhardt
Fabuła
Gilbert mieszka z matką, dwiema siostrami i młodszym niedorozwiniętym bratem gdzieś na prowincji, w domu, który się powoli rozsypuje. Gilbert jest odpowiedzialny za utrzymanie całej rodziny. Pewnego dnia w miasteczku zatrzymują się dwie turystki, które na zawsze odmienią los Gilberta.(filmweb.pl)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Według opisu jest to komedia obyczajowa, ale ja w tym filmie nic śmiesznego nie widzę. Za każdym razem jak oglądam ten film coraz bardziej mi się podoba. Wzruszający i porusza ważne problemy. Gilbert, który poświęca się dla bliskich. Staje się głową rodziny. Najgorsze jest to, że nie ma szansy na zmianę i musi tkwić cały czas w małym nudnym miasteczku. Bardzo dobra obsada. Nie będę oryginalna mówiąc, że Leonardo DiCaprio, Johnny Depp bardzo dobrze odegrali swoje role.
Wysłany: 2007-06-05, 18:02
Opis: Is mocking bird my lullabies?
Mam szczęście, bo posiadam ten film i zawsze mogę do niego wrócić. DiCaprio jest tu rewelacyjny, chyba jego życiowa rola. Ja jednak dostrzegłem w tej produkcji jakieś śmieszne elementy, owszem nie są one tak bardzo istotne, ale na pewno występują. Dobry film.
Wysłany: 2007-06-05, 19:21
Opis: People in Hell just want a drink of water
Z filmów, które z nim widziałem moim zdaniem Leo lepszy był w ‘Aviatorze’ i ‘Romeo+Julia’. Rola w ‘Co gryzie…’ jak sam powiedział kiedyś w wywiadzie była dla niego bardziej zabawą aniżeli wyzwaniem aktorskim i zgadzam się z tym w zupełności. Nie była ona szczególnym wyzwaniem, bo nie jest, wbrew pozorom, złożona technicznie.
_________________ I'm caught between two different worlds
Wysłany: 2007-06-08, 11:45
Opis: Chcesz poczuć, że żyjesz? Zabij się. J>K
Tak sie zachwycacie małym Dicaprio a przecież gwiazdą tego filmu jest Johnny Depp Bez niego filmu by nie było, jest to kolejny dowód na wszechstronnośc tego aktrora. Ale troche o filmie. Ładny, wzruszający, świetnie zrealizowany, arcydziełem nie jest ale należy do czołowki swojego gatunku. Polecam na babski wieczór
Wysłany: 2007-06-09, 09:29
Opis: After all, tomorrow is a new day.
Świetny film. Porusza głębsze problemy i trzeba się przy nim trochę skoncentrować. DiCaprio i Johnny Depp fenomenalni. Lewis trochę bladła przy Deppie, ale jej rola też taka niczego sobie.
Tak. Smutny, porusza ważne problemy życiowe, wspaniały. Chciałabym mieć takiego brata jak Gilbert. Jeśli chodzi o resztę... Johnny Depp jak zwykle genialny (szczerze mówiąc nie wiem, czy w którymś z jego filmów taki nie był... ), DiCaprio też. Ogólnie film oceniam na bardzo dobry. Popłakałam się. To chyba mówi samo za wszystko.
_________________ "Życie - najbardziej zdumiewająca bajka"
Film piękny, bo prosty. Dlaczego prosty skoro daje nam wiele do myślenia...? Prosty dla mnie dlatego iż przedstawia nam proste, codzienne życie pewnej prostej rodziny. To jest film niezwykły o zwykłych ludziach. Zaskakuje, bawi, imponuje, skłania do tego by przemyśleć wiele spraw, wiele problemów, by choć na chwilę spojrzeć w inny sposób na nasze życie, zastanowić się nad tym co robimy, a co zamierzamy zrobić. Tak jak Gilbert. A ja Depp'a i DiCaprio stawiam na równi 9/10