Imię: Marek
Wysłany: 2007-03-30, 19:49 Polskie Plakaty
Jak w temacie - dyskusja ogólna o polskich plakatach.
Ale przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o klasycznych polskich plakatach filmowych, nie mówie o tych kopiach plakatów robionych na zachodzie ale o tych "dawniejszych-klasycznych", plakatach robionych przez zawodowych plastyków które przy pomocy kilku rysunków oddawały klimat filmu, które przez jeden obraz potrafiły opowiedzieć nam o czym jest film. A może macie jakieś ulubione plakaty? Tutaj kilka przykładowych klasycznych plakatów:
Dałem też ankiete bo chce poznać wasze gusta. Ja oczywiście wole te klasyczne i uwarzam że to wstyd że sztuka robienia plakatów do filmów w naszym kraju właściwie zanikła i wszystkie plakaty są robine na zasadzie "skopiujmy plakat USA i dajmy polski napis" albo "włączmy "fotoszopa" dajmy pare zdjęc i tytuł filmu".
Imię: Jakub
Nazwisko: Stach
Wiek: 22 Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 250 Skąd: Wieliczka
Wysłany: 2007-03-30, 21:15
Jak dla mnie to te nowe są lepsze....ale to kwestia gustu. Może to też dlatego, że bardziej do mnie przemawiają współczesne twory ludzie niż staromodne
_________________ "Nikt nie ma dostatecznie dobrej pamięci, aby kłamać zawsze z powodzeniem."
Imię: Robert
Nazwisko: Szymczak
Wiek: 20 Dołączył: 21 Sie 2006 Posty: 168 Skąd: ze stolicy
Wysłany: 2007-04-03, 14:44
Ja uważam, że powyższy plakat jest jednym z najlepszych. Przyciąga oko, jest zbudowany na ciekawym pomyśle i ma specyficzny klimat. Znaczna poprawa po kiepskim plakacie "Dnia świra", który nic ciekawego dla mnie nie przedstawiał.
_________________ "Ludzie powinni łączyć się w pary na całe życie jak gołębie czy katolicy." Woody Allen
KeniG, ten Kanal jest boski. Zgadzam sie z twoja opinia ,co do plakatow. Toz to ma byc osobne dzielo sztuki, a nie tylko wyciety obrazek.
Zresztą jak lubisz plakaty, to popatrz sobie w necie na Rafala Olbinskiego
Imię: Agnieszka
Wysłany: 2007-05-18, 22:38
KhAn napisał/a:
Jak dla mnie to te nowe są lepsze....ale to kwestia gustu. Może to też dlatego, że bardziej do mnie przemawiają współczesne twory ludzie niż staromodne
Całkowicie popieram. Mi też bardziej do gustu przypadają te nowoczene. Może dlatego, że teraz jest więcej możliwości, na stworzenie czegoś naprawde niebanalnego
_________________ "Wolność inspiracji i wolność twórczości to pierwsza zasada sztuki"