Imię: Michał
Wysłany: 2006-10-13, 16:58 Najbardziej zaskakujące zakończenia Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy
Jakie filmy waszym zdaniem miałby najbardziej zaskakujące i najtrudniejsze do przewidzenia zakończenia. Proszę o wpisywanie 10 pozycji, nie ma miejsc ex equo.
Trudno mi było zdecydować się w sprawie przyznania pierwszego miejsca. Tak naprawdę zasługuje na nie całe moje podium, ale w ostateczności doszłem do takich wyników:
Nie oglądałem jeszcze "Gry" Finchera. Liczę na coś równie mocnego jak w dwóch jego filmach, które są na mojej liście, więc pewnie pojawią się tu poprawki
_________________ "Widziałem ślimaka pełznącego po krawędzi brzytwy. To mój sen, mój koszmar: brnie, pełźnie i nie ginie"
Do podanej przez Ciebie "dziesiątki" ciężko coś dodać, bo jest rzeczywiście optymalną. Ale wyrzuciłbym Vanilla Sky, a na te miejsce postawił wersję Alejandro Amenabara - Abre los Ojos z 1997 roku. To w końcu na niej opierał się film Camerona Crowe'a
A z ostatnio obejrzanych to Ultimatum miało ciekawe zakończenie. Można napisać, że tenże koniec ratuje cały film, który jest mocno przeciętny. I z całego obrazu tylko ono zapada dłużej w pamięć. Można się zainteresować
A Piła? Może nawet Wojna Światów Spielberga? Koniec najeźdźców z kosmosu raczej niespodziewany
Wysłany: 2006-11-30, 12:05
Opis: People in Hell just want a drink of water
Dla mnie najbardziej zaskakujące zakończenie ma "Kropka nad i" (Dot the i); bije na głowę chociażby "Szósty zmysł" bo np. ja od połowy filmu domyśliłem się zakończenia.
"Życie ukryte w słowach" też zaskakuje, ale w inny sposób (nie będę zdradzał).
_________________ I'm caught between two different worlds
_________________ top 10 1)Pulp fiction 2)Oldboy 3)Matrix 4)Scarface 5)Fight club 6)25. godzina 7)Sin city 8)Gangi Nowego Jorku 9)Adaptacja 10)Być jak John Malkovich 10)Zakochany bez pamięci 10)Ojciec chrzestny itd.
Moja lista filmów z najbardziej zaskakującymi zakończeniami.
1. Fight Club
2. Vanilla Sky
3. Inni
4. Szósty zmysł
5. Podejrzani
6. Lęk Pierwotny
7. Siedem
8. Piła
_________________ Top 10 filmów: 1) Pulp Fiction 2) Ojciec Chrzestny 3) Fight Club 4) Requiem dla snu 5) Chłopcy z Ferajny 6) Taksówkarz 7) Matrix 8) Truman Show 9) Leon Zawodowiec 10) Zakochany bez pamięci
Wysłany: 2007-07-30, 11:56
Opis: Chcesz poczuć, że żyjesz? Zabij się. J>K
"Inni" "Szósty zmysł" "Iluzjonista" "Efekt motyla" "A.I Sztuczna inteligencja"" może nie tyle zaskakujące co bardzo pomysłowe
"Sekretne okno" "Piraci z karaobów-skrzynia umarlaka" "siedem"
eXistanZe - czy jakkolwiek powinno się to napisać... Z Judem Law. Nie wiadomo czy gra się skończyła, czy nie. Film strasznie mnie wciągnął, zakręcony i jakby "wielopoziomowy", nawet bohaterowie nie wiedzą, czy nadal są w grze, czy już może w rzeczywistości. Moim zdaniem super.
Wiek: 23 Dołączył: 04 Sie 2006 Posty: 173 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2007-11-18, 17:53
Poza niektórymi z wymienionych przez was filmów, to ogromne wrażenie zrobił na mnie pod tym względem "Easy Rider", naprawde wgniata w fotel. Do głowy przychodzi mi także "Psychoza" Alfreda Hitchcocka, "Pijany Anioł" oraz "Ran" Akiry Kurosawy, no i większość (jeśłi nie wszystkie które widziałem) filmów Ingmara Begramana. Ale to pewnie nie wszystko:P
Zgodzę się z Vanilla Sky i z Podziemnym Kręgiem, jednak w tym ostatnim muszę dodać, że owe zakończenie w ogóle mi się nie podobało...Według mnie zniszczyło wymowę całości, tak jakby reżyser przestraszył się tematu.
Dodam jeszcze Lulu na Moście - zakończenie super, nadaje nowy sens całemu filmowi, motyw wręcz faustowski.