Forum Filmowe, Recenzje filmów, Lost: Zagubieni | U nas nie znajdziesz pirackich kopii filmów - ZERO DOWNLOADU, TYLKO DYSKUSJE!

FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Mapa forum | RSS | Zaproś
Rejestracja | Zaloguj
 Ogłoszenie 
Podążaj za Filmowo.net na portalach społecznościowych! Poprzez nie informujemy o nowych artykułach i aktualnościach:

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Karol - człowiek, który został papieżem
Autor Wiadomość
Dusqmad 
Administrator

Imię: Michał
Wysłany: 2006-09-30, 16:58   Karol - człowiek, który został papieżem
   Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy

Cytat:

Recenzja filmu Karol - człowiek, który został papieżem (autor: Dusqmad)

Info o filmie:
Reżyseria: Giacomo Battiato
Scenariusz: Giacomo Battiato
Zdjęcia: Giovanni Mammolotti
Muzyka: Ennio Morricone
Produkcja: Włochy/Polska/Niemcy/Kanada/ Francja
Gatunek: Biograficzny
Data premiery (Świat): 14.04.2005
Data premiery (Polska): 17.06.2005
Czas trwania: 180 minut
Obsada: Piotr Adamczyk, Małgorzata Bela, Raoul Bova, Szymon Bobrowski, Hristo Shopov , Ennio Fantastichini, Lech Mackiewicz, Olgierd Łukaszewicz

Fabuła:
Dwuodcinkowy film ukazuje życie Karola Wojtyły od czasów jego młodości do chwili wyboru na papieża. Pierwsza część filmu jest poświęcona dorastaniu Wojtyły i jego przeżyciom z II wojny światowej, druga część opowiada o latach powojennych. (źródło: Filmweb.pl)

Porządny film biograficzny, sowicie przepleciony wątkami z historii Polski. Wydawało się, że będzie to jedynie próba zarobienia na śmierci papieża, niemniej jednak reżyser, Giacomo Battiato pokusił się o coś więcej. Film bardzo dobrze prezentuje się od strony aktorstwa. Piotr Adamczyk podołał wyzwaniu, udało mu się w dużym stopniu ukazać cechy, które wyróżniały Jana Pawła II, spodobał mi się również występ Hristo Shopova w roli przyszłego papieża. Na plus zasługuje to, ze reżyser zmusza widza do refleksji nad pytaniem skąd w człowieku bierze się zło. Jedyne co mnie tu raziło to końcowa scena, w której mogliśmy zobaczyć nagranie z pierwszego wystąpienia polskiego papieża - za bardzo kontrastowało to z filmowym wizerunkiem narzuconym przez Adamczyka.

fobia 
Jack Sparrow

Wysłany: 2006-09-30, 17:29   

Nie lubie JPII i nie wiem po co wogóle oglądałem ten film. Dlaczego nie nakręcili filmu o LaVey`u? Przez osobe JPII moja ocena filmu będzie niska, aczkolwiek jako film (w sęsie zdjęcia, gra aktorska itp.) jest niezły. Gdyby tylko miał inną tematyke... 3/10
Oddajesz wszystko, wszystko i więcej
Kim jest ten święty ze złotem w ręce?

Lukas90 
Forrest Gump

Imię: Łukasz
Wysłany: 2006-10-07, 16:07   

Co masz do papieża?!

Dusqmad 
Administrator

Imię: Michał
Wysłany: 2006-10-07, 17:49   
   Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy

To pom pierwsze, a po drugie - dlaczego oceniasz film jedynie pod kątem głównego bohatera? Skoro pod innymi względami jest niezły to chyba zasługuje na coś więcej, niż 3/10...

BlackDog 
Tyler Durden

Imię: Mateusz
Wysłany: 2006-10-07, 19:35   
   Opis: Is mocking bird my lullabies?

Dusq, z tego co zauwazyłem to on każdy film ocenia na 3/10 ;] Chociaż mi osobiście "Karol..." się nie podobał, bo według mnie całość jest hmmm mało ciekawa i niezbyt dynamiczna.

fobia 
Jack Sparrow

Wysłany: 2006-10-07, 19:45   

Lukas90, mam dużo, ale nie mam ochoty o tym pisać.

Dusqmad, ponieważ to film biograficzny więc pod jakim względem mam go oceniać?
Oddajesz wszystko, wszystko i więcej
Kim jest ten święty ze złotem w ręce?

witch 
Vincent Vega

Imię: Justyna
Wysłany: 2006-11-27, 18:13   

Jestem wrażliwą osobą, więc płakałam na tym filmie przez cały czas.A że lubie śmieszne filmy daje 5/10.

Natkaaa 
Jack Sparrow

Imię: Natalia
Wysłany: 2007-01-04, 20:26   

Film ten wywarl na mnie ogromne wrazenie.Piekny i przejmujacy. Musze tez przyznac ze Piotr Adamczyk wzorowo odegral swoja jakze powazna role.Ogolnie film bardzo mi sie podobal :-)

Mela0607 
Agent Smith

Imię: Sabina
Wysłany: 2007-02-13, 19:38   

Film mi się podobał, nawet reckę napisałam do gazetki :P jednak miał jedną wadę, a mianowicie tylko Papież się starzał, nikt po za nim :P

Issa 
Tyler Durden

Imię: Iza
Wysłany: 2007-03-02, 15:33   
   Opis: Zagoniły się w szaleństwie myśli złożone, marzenia bezsenne.

Film bardzo mi się spodobał. Piotr Adamczyk spisał się świetnie, według mnie idealnie pasuje na filmowy wizerunek Jana Pawła II.
Obraz jest ciekawy, dobrze przedstawia ówczesną codzienność i życie w strachu.
I w dodatku jest wzruszający.

skiszony 
Indiana Jones

Imię: Filip
Wysłany: 2007-03-11, 09:21   
   Opis: zaprawdę powiadam wam...

fobia napisał/a:
Nie lubie JPII i nie wiem po co wogóle oglądałem ten film. Dlaczego nie nakręcili filmu o LaVey`u? Przez osobe JPII moja ocena filmu będzie niska, aczkolwiek jako film (w sęsie zdjęcia, gra aktorska itp.) jest niezły. Gdyby tylko miał inną tematyke... 3/10

hehehe, szatanista :D
top 10 1)Pulp fiction 2)Oldboy 3)Matrix 4)Scarface 5)Fight club 6)25. godzina 7)Sin city 8)Gangi Nowego Jorku 9)Adaptacja 10)Być jak John Malkovich 10)Zakochany bez pamięci 10)Ojciec chrzestny itd. :P

Solar 
Indiana Jones

Imię: Robert
Nazwisko: Szymczak
Wysłany: 2007-03-12, 16:56   

A tak w ogóle to "Karola..." będą niedługo (znowu) puszczać na TVN'ie, więc jeżeli ktoś nie miał okazji obejrzeć to zapraszam :)

A film nawet mi się podobął. Bałem się trochę zbytniego "uświęcenia" Jana Pawła II przez co byłby nierealistyczny, ale nic takiego nie miało miejsca. No i Adamczyk w roli Papież wypadł nieźle, a nawet dobrze :)

blue berry 
Tyler Durden

Imię: Dominika
Wysłany: 2007-03-12, 20:11   
   Opis: After all, tomorrow is a new day.

Mnie także bardzo się film podobał. Karol Wojtyła został przedstawiony, jako zwykły człowiek i to chyba jest najważniejsze. Adamczyk genialny. Rola jego życia :) Ogólnie film zrobiony dobrze, chociaż rewelacyjny nie jest pod tym względem :)

Guskas 
Terminator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 2007-05-10, 20:48   

Film był wzruszający to fakt. Głównie dlatego, że opowiadał o tak ważnym człowieku trudno było zwracać uwagi na szczegóły. Podobał mi się Adamczyk w roli JP II. Był świetny

Propaganda 
Vincent Vega

Wysłany: 2011-07-22, 15:40   

Pierwszy film jak i drugi są na bardzo wysokim poziomie, w końcu jakieś dobre produkcje o papieżu. Dobre filmy biograficzne, dla przyszłych pokoleń.

kapsel77 
Forrest Gump

Wysłany: 2012-01-02, 20:16   

Film bardzo dobry, ale jakoś rola Adamczyka nie przypadła mi do gustu

Odpowiedz do tematu