mam do was prosbe, mozecie mi polecic jakies dobre filmy polskie z ostatnich 3 lat, ktore warto ogladnac. Mam tylko swiadka korronego, vinci i symetrie.
dzieki z gory
Pregi
Moj Nikifor
Wszyscy jestesmy Chrystusami
Jasminum
Komornik
Plac Zbawicielaprzejrzyj sobie nominacje i zwyciezcow Orlow z ostatnich lat i tam szukaj
Imię: Michał
Wysłany: 2007-03-08, 11:25
Opis: Co mnie żywi także mnie niszczy
"Show" - - trochę satyry, sensacji, komedii, garść przezabawnych dialogów, jest w tym nawet trochę thrillera. Ten film Ślesickiego został dość chłodno przyjęty, ale ja oglądałem go już dziesiątki razy i za każdym bawię się przednio.
_________________ "Widziałem ślimaka pełznącego po krawędzi brzytwy. To mój sen, mój koszmar: brnie, pełźnie i nie ginie"
mi się najbardziej Vinci podobał, Pręgi i Dzień świra. ale raczej nie jestem na bieżąco z polskimi filmami
_________________ top 10 1)Pulp fiction 2)Oldboy 3)Matrix 4)Scarface 5)Fight club 6)25. godzina 7)Sin city 8)Gangi Nowego Jorku 9)Adaptacja 10)Być jak John Malkovich 10)Zakochany bez pamięci 10)Ojciec chrzestny itd.
Imię: Robert
Nazwisko: Szymczak
Wysłany: 2007-03-10, 14:31
Przede wszystkim polecam "Dzień Świra" i "Komornika" (choć ten nie był już tak dobry). Dodatkowo radzę zapoznać się ze wszystkimi filmami których bohaterem jest Adam Miauczyński ("Nic śmiesznego", "Wszyscy jesteśmy Chrystusami" itd.).
_________________ "Pierwszy bratu skoczę do gardła, gdy zawyje "Nie wilki już my!" Jacek Kaczmarski "Obława II"
Wysłany: 2007-03-14, 20:45
Opis: After all, tomorrow is a new day.
Hmm... "Popojutrze" - albo jakoś tak z Jerzym Sthurem - polecam !
Cztery kolory - Kieślowskiego - klasyka ! Na tym się uczą jak kamerą operować
I Dekalog jeszcze warty uwagi! Ale to takie ambitniejsze kino
Imię: Marek
Wysłany: 2007-03-14, 22:49
To jak dawniejsze też preferujesz to polecam "Ręce do góry" (genialna rola Kobieli!) Skolimowskiego wspaniały film i moim zdaniem gdyby nie to że został półkownikiem to bez pszeszkód stał by się dużo bardziej "kultowy" niż osławiony Człowiek z Marmuru.
I nie zapominajmy o fenomenalnym "Prawo i Pięść"
Zainteresuj się też polskimi SF (i nie chodzi mi o Szulkina ) czy też rodzimymi horrorami lub nie licznymi przypadkami "kina nowej przygody" Trzeba oglądać takie dziwne i nietypowe "perełki" polskiego kina.
wlasnie ze nie, wolalabym z 3 ostatnich lat, bo wczesniej to ja nabierzaco bylam z polskimi filmami, a od jakis 3 lat nie mam pojecia co lecialo w kinie.
_________________ When I die, bury me upside-down, so the world can kiss my ass
Imię: Marek
Wysłany: 2007-03-14, 23:14
Hmmmm to z 2005 będzie "Trzeci", "RH+" (kiepawe ale jak na nasze warunki "Skazany na bluesa" (dla fanów wiadomo kogo), "Zakochany Aniol" (mi się podobało ), "Pitbul" (reżyser tak bardzo chciał zrobić "realnych" policjantów że straasznie ich przerysował ale film przedni) "Palimpsest" (to musisz oblukać)
"Zmruż Oczy" też polecam.
Polecam też "Sezon na Leszcza" niby scenariusz kieeepski ale montaż świetny i tylko dzięki niemu film się jakoś broni a "historie" bohaterów aż tak bardzo się "nie gryzą" i kolejny dowód że dobry montaż jest baaaardzo ważny
Narazie tyle
Jak lubisz straaaszny kicz i tandete to Legenda i Polisz Kicz projekt