Forum Filmowe, Recenzje filmów, Lost: Zagubieni | U nas nie znajdziesz pirackich kopii filmów - ZERO DOWNLOADU, TYLKO DYSKUSJE!

FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Mapa forum | RSS | Zaproś
Rejestracja | Zaloguj
 Ogłoszenie 
Podążaj za Filmowo.net na portalach społecznościowych! Poprzez nie informujemy o nowych artykułach i aktualnościach:

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Szeregowiec Ryan
Autor Wiadomość
Miodzio 
Indiana Jones

Imię: Piotr
Wysłany: 2007-05-05, 21:35   Szeregowiec Ryan

Info o filmie:
reżyseria: Steven Spielberg
scenariusz: Robert Rodat
zdjęcia: Janusz Kamiński
muzyka: John Williams
gatunek: Dramat , Wojenny
data premiery: 1998-09-11 (Polska) , 1998-07-24 (Świat)
obsada: Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Adam Goldberg, Vin Diesel, Giovanni Ribisi, Matt Damon.

Fabuła:
Francja, rok 1944. Desant wojsk amerykańskich ląduje u wybrzeży Normandii. Kapitan Miller dostaje rozkaz przeprowadzenia swojego oddziału za linię wroga, odszukania żołnierza Jamesa Ryana i bezpiecznego sprowadzenia go. Pozostali trzej bracia szeregowca zginęli na wojnie. Dowództwo pragnąc oszczędzić matce bólu, nie chce dopuścić do śmierci jej ostatniego, żyjącego syna. Ośmiu ludzi wykonuje, więc rozkaz i naraża swoje życie, by odszukać jednego człowieka. (żródło: filmweb.pl)

Rewelacyjny film Spielberga. Gdy pierwszy raz go zobaczyłem dosłownie wgniótł mnie w fotel. Szczególnie pierwsze 30 minut robią potężne w rażenie. "Szeregowiec Ryan" świetnie ukazuje okropieństwo wojny. W dodatku jest perfekcyjnie zrobiony pod względem wizualnym. Efekty specjalne, dźwięk, zdjęcia (polski akcent w filmie) stoją na oszałamiającym poziomie. Można zarzucać filmowi patos, nierealną właściwie fabułę, ale ogląda się go wspaniale. :-)

blue berry 
Tyler Durden

Imię: Dominika
Wysłany: 2007-05-06, 21:04   
   Opis: After all, tomorrow is a new day.

Film nieco zbyt dosłowny, co jednak nie umniejsza jego wielkości, a raczje ją powiększa. Może i jest nieco patetyczny, ale doskonały. Perełka kina wojennego, którą raczej trzeba obejrzeć. Oglądałam dwa razy i za każdym razem emocje są ogromne.

Azgaroth 
Tyler Durden

Wysłany: 2007-05-06, 22:15   

Ten film to lądąwanie w Normandii i reszta. To pierwsze genialne, druga część rozwleczona. Na dodatek Medal of Honor zaspojlerowało mi film :(

Klaus BOLS 
Forrest Gump

Imię: Adam
Nazwisko: Grzegorzek
Wysłany: 2007-06-15, 22:52   

film pod względem fabuły pełen amerykańskiego patetyzmu. Wykonanie perfekcyjne. film pełen jest historycznych i drugoplanowych smaczków. Widac że reżyserowie drugiego i trzeciego planu nie próżnowali.
Historycznie (chodzi o wygląd zolnierzy kostiumy itd) równierz bez zarzutu, choc znalazło się kilka wpadek, ale to jest chyba nieuniknione a i wnikliwi mają co robić.

KhAn 
Indiana Jones

Imię: Jakub
Nazwisko: Stach
Wysłany: 2007-06-16, 12:07   

Dla mnie film genialny a i obsada bardzo dobra ;-) uwielbiam oglądać filmy wojenne a szeregowca musiałem oglądnąć pare razy nawet :-P ;-) tak jak przedmówca mówił parę wpadek było ale to zdarza się w każdym filmie, że chociaż jedna musi być :-)

http://www.nextranet.pl?pid=9944.

http://www.nexto.pl/?p=12033

http://s4.metaldamage.onet.pl/c.php?uid=162805

http://www.centrumreklamy...php?refid=58646

Rubenos 
Darth Vader

Imię: Robert
Nazwisko: Horszczaruk
Wysłany: 2007-07-06, 22:38   

Co tu dużo mówić... Klasyk współczesnego kina wojennego, który dał inspirację do nakręcenia świetnego serialu "Kompania braci". Znakomite kino, które grzech nie znać.

Christine 
Mad Max

Wysłany: 2008-04-18, 12:57   

Film był super, ale troche nudny jak to o wojnie...
Dla mnie dobrze były zrobione wszystkie walki, ogólnie film był ok
And speaks my name"

Piotras003 
Vincent Vega

Imię: Piotr
Wysłany: 2008-05-26, 22:51   

film który można oglądać ze 100 razy bo nigdy sie nie nudzi ;-) normalnie najlepszy film wojenny według mnie ;-)

Mordecai 
Forrest Gump

Imię: Gavriel
Nazwisko: Anihilowicz
Wysłany: 2008-07-21, 11:36   
   Opis: מָרְדֳכַי

Christine napisał/a:
Film był super, ale troche nudny jak to o wojnie...
Dla mnie dobrze były zrobione wszystkie walki, ogólnie film był ok

Bardzo spójna wypowiedź.

Czy najlepszy tego nie wiem, ponieważ wszystkich nie widziałem, na pewno jeden z najlepszych filmów wojennych. Słabych stron w zasadzie w nim brak. Można się doczepić tej odrobiny patetyzmu, ale, przynajmniej moim zdaniem, obraz wojny wymaga takich rzeczy. Walczyć trzeba o coś..

Pojedynek snajperski zwłaszcza mi się podobał. Cóż, męska rzecz :-)

Jesteś wolnym człowiekiem, możesz wszystko....

i został zbanowany.

Cichy 
Forrest Gump

Wysłany: 2009-03-18, 17:27   

Rewelacja Kina Światowego ;] Jeden z kultowych filmów :) . Oglądam go i ciągle mi się robi smutno a zarazem wesoło , są sceny które bardzo docierają do człowieka , i musze przyznac ze nie obejrzenie go to grzech :)

Isen1822 
Vincent Vega

Wysłany: 2011-12-29, 17:17   

Świetny film który pokazuje piekło WWII. Imponujące przedstawienie lądowania w Normandii oraz wspaniała obsada! Moim zdaniem 9.75/10

Odpowiedz do tematu