Info o filmie:
reżyseria: Steven Spielberg
scenariusz: Robert Rodat
zdjęcia: Janusz Kamiński
muzyka: John Williams
gatunek: Dramat , Wojenny
data premiery: 1998-09-11 (Polska) , 1998-07-24 (Świat)
obsada: Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Adam Goldberg, Vin Diesel, Giovanni Ribisi, Matt Damon.
Fabuła: Francja, rok 1944. Desant wojsk amerykańskich ląduje u wybrzeży Normandii. Kapitan Miller dostaje rozkaz przeprowadzenia swojego oddziału za linię wroga, odszukania żołnierza Jamesa Ryana i bezpiecznego sprowadzenia go. Pozostali trzej bracia szeregowca zginęli na wojnie. Dowództwo pragnąc oszczędzić matce bólu, nie chce dopuścić do śmierci jej ostatniego, żyjącego syna. Ośmiu ludzi wykonuje, więc rozkaz i naraża swoje życie, by odszukać jednego człowieka. (żródło: filmweb.pl)
Rewelacyjny film Spielberga. Gdy pierwszy raz go zobaczyłem dosłownie wgniótł mnie w fotel. Szczególnie pierwsze 30 minut robią potężne w rażenie. "Szeregowiec Ryan" świetnie ukazuje okropieństwo wojny. W dodatku jest perfekcyjnie zrobiony pod względem wizualnym. Efekty specjalne, dźwięk, zdjęcia (polski akcent w filmie) stoją na oszałamiającym poziomie. Można zarzucać filmowi patos, nierealną właściwie fabułę, ale ogląda się go wspaniale.
_________________ Top 10 filmów: 1) Pulp Fiction 2) Ojciec Chrzestny 3) Fight Club 4) Requiem dla snu 5) Chłopcy z Ferajny 6) Taksówkarz 7) Matrix 8) Truman Show 9) Leon Zawodowiec 10) Zakochany bez pamięci
Wysłany: 2007-05-06, 21:04
Opis: After all, tomorrow is a new day.
Film nieco zbyt dosłowny, co jednak nie umniejsza jego wielkości, a raczje ją powiększa. Może i jest nieco patetyczny, ale doskonały. Perełka kina wojennego, którą raczej trzeba obejrzeć. Oglądałam dwa razy i za każdym razem emocje są ogromne.
film pod względem fabuły pełen amerykańskiego patetyzmu. Wykonanie perfekcyjne. film pełen jest historycznych i drugoplanowych smaczków. Widac że reżyserowie drugiego i trzeciego planu nie próżnowali.
Historycznie (chodzi o wygląd zolnierzy kostiumy itd) równierz bez zarzutu, choc znalazło się kilka wpadek, ale to jest chyba nieuniknione a i wnikliwi mają co robić.
Imię: Jakub
Nazwisko: Stach
Wiek: 22 Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 250 Skąd: Wieliczka
Wysłany: 2007-06-16, 12:07
Dla mnie film genialny a i obsada bardzo dobra uwielbiam oglądać filmy wojenne a szeregowca musiałem oglądnąć pare razy nawet tak jak przedmówca mówił parę wpadek było ale to zdarza się w każdym filmie, że chociaż jedna musi być
_________________ "Nikt nie ma dostatecznie dobrej pamięci, aby kłamać zawsze z powodzeniem."
Imię: Robert
Nazwisko: Horszczaruk
Wiek: 22 Dołączył: 03 Sie 2006 Posty: 706 Skąd: z Kosmosu
Wysłany: 2007-07-06, 22:38
Co tu dużo mówić... Klasyk współczesnego kina wojennego, który dał inspirację do nakręcenia świetnego serialu "Kompania braci". Znakomite kino, które grzech nie znać.
Film był super, ale troche nudny jak to o wojnie...
Dla mnie dobrze były zrobione wszystkie walki, ogólnie film był ok
Bardzo spójna wypowiedź.
Czy najlepszy tego nie wiem, ponieważ wszystkich nie widziałem, na pewno jeden z najlepszych filmów wojennych. Słabych stron w zasadzie w nim brak. Można się doczepić tej odrobiny patetyzmu, ale, przynajmniej moim zdaniem, obraz wojny wymaga takich rzeczy. Walczyć trzeba o coś..
Pojedynek snajperski zwłaszcza mi się podobał. Cóż, męska rzecz
Wysłany: 2009-03-18, 17:27
Rewelacja Kina Światowego ;] Jeden z kultowych filmów . Oglądam go i ciągle mi się robi smutno a zarazem wesoło , są sceny które bardzo docierają do człowieka , i musze przyznac ze nie obejrzenie go to grzech