Imię: Michał
Wysłany: 2006-08-05, 14:03 Szczury
Cytat:
Info o filmie:
produkcja: USA
gatunek: Horror, Thriller, Sci-Fi
data premiery: 2003-01-15 (Świat)
reżyseria Tibor Takács (I)
zdjęcia Barry Gravelle
muzyka Dave Klotz
od lat: 18
czas trwania: 85
Opis filmu:
W Nowym Jorku pojawiają się szczury. Pierwszą ofiarą pada klientka megabutiku dla pań. Urocza pracownica tego centrum i bardzo przystojny szczurołap rozpoczynają walkę z gryzoniami.
Moim zdaniem:
Film obejrzałem z czystej ciekawości, co też takiego nawymyślali jego twórcy, chcąc przekonać ludzi, że szczury są złe.
Obejrzałem i... nic gorszego obejrzeć nie mogłem. I to nie dlatego, że sam lubie szczury, sam mam 3 i wogóle. Ale tylko dlatego, że historia opowiedziana w tym filmie (chociaż to tylko film) jest .. mierna.
Wedle opisu, który zamieściłem, aczkolwiek niekompletnego dowiadujemy się, że w butiku dla pań doszło do ugryzienia, spowodowanego przez szczura. Jedna z pracownic tego sklepu zawiadamia o tym szefową, która każe jej się pozbyć problemu. Zostaje wezwany fachowiec od szczurołapania. Im dalej, tym gorzej, gdyż okazuje się, że szczury są nadwyraz inteligentne, a źródłem tego co je przyciąga jest .... Uroku tego dodaje fakt, że uciekły z .... i teraz żerują, grasują i rozrabiają wszędzie, gdzie mogą znaleźć i wyniuchać ....
Jak powiedziałem, na szczęście to tylko film, i większość tego co jest opiasna w filmie a dotyczy szczurów nie jest do końca faktem. Chociaż jeden z nich mi się spodobał: mianowicie scena, w której dzieci w basenie niczego nie świadomie trenują, a z kanału zaczynają wyskakiwać szczury wprost do wody. Rzecz jasna szczur potrafi pływać, a tutaj bardzo fajnie to pokazano. W większości przypadków jednak, jest to film s-f, ale trochę z tym przesadzili. Końcowa scena w której basen "wybucha" od ilości szczurów została przesadzona. No, ale dość opowiadania.
Aktorów, którzy grali w filmie nie widziałem wcześniej na własne oczy. Grali średnio. W jednej chwili myślałem, że tępiciel gryzonków prześpi się z naszą bohaterką ale na szczęście nic takiego nie było. Na szczęście.
Muzyka też grała średnio, ale nie tak, by zapamiętać coś z niej ciekawego.
Końcowym zdaniem, film ten ogólnie jest średni. Nie polecam filmu miłośnikom szczurków, gdyż mogą się zdenerwować ze sposobu ich likwidacji Dla zwykłego widza, może być też świetną rozrywką, albo też stratą czasu.